Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum arată mormântul Domnului Iisus Hristos la bisericile din Alba Iulia – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Mormantul Domnului Iisus Hristos la Bisericile din Alba Iulia14Majoritatea parohiilor din Alba Iulia au pregătit de azi dimineaţă mormântului Domnului Iisus Hristos, pentru slujba din Vinerea Mare. Conform tradiţiei, în Joia Mare, la slujba celor 12 Evanghelii, preotul scoate Crucea din altar, iar vineri dimineaţa credincioşii vin la biserică pentru a aduce flori.

Prima pe care am vizitat-o este biserica de lângă piaţa agroalimentară din cartierul Cetate, care este pregătită pentru slujbă. Mormântului Domnului era gata şi la Biserica Sfinţii Apostoli „Pentru şi Pavel”, precum şi la Catedrala „Reîntregirii Neamului”.  Bisericuţa memorială „Mihai Viteazul” care se află în municipiul Alba Iulia, în vecinătatea zidurilor cetăţii, la 500 m de Obeliscul închinat eroilor martiri Horea, Cloşca si Crişan, aşteaptă credincioşii la slujba din această seară. Este de precizat faptul că pe locul actualei bisericuţe de lemn s-a aflat vechea ctitorie, din anul 1597, a voievodului unificator Mihai Viteazul. În jurul orelor 15.30, mormântul nu era pregătit la Catedrala „Sfântul Lazăr” de la Schit, dar va fi gata până la începerea Sfintei Evanghelii, de la ora 18.00. La bisericile din Alba Iulia, mormântul Domnului este împodobit cu garoafe, crini, trandafiri şi alte flori de sezon de culoare albă şi roşie.

Vinerea Patimilor este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru ca in aceasta zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasa a lui Hristos, în chipul pâinii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului şi se înconjoară biserica cu lumânări aprinse.

[nggallery id=1519]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea