Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”
Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”
Cum ar trebui să arate dragostea de patrie și cum se exprimă ea sunt întrebări care frământă de mii de ani umanitatea. Într-un secol al globalizării, ultranaționalimul acaparează tot mai mult națiunile, iar România pare să nu facă excepție.
Prezent la Radio Unirea FM la o emisiune cu tema „De ce are nevoie societatea de mituri politice?”, sociologul Alin Tomuș a vorbit de două fațete ale mitului patriotismului, subliniind că una dintre acestea ne poate fi cu adevărat folositoare, poate fi un motor al dezvoltării.
Citește și: Sociologul Alin Tomuș: „Alegătorul român a fost orientat la aceste alegeri către argumentele de ordin rațional”
Potrivit sociologului albaiulian, „dacă mitul devine acțional, el are capacitatea să reformeze omul. Dacă mitul patriotismului înseamnă să fim mai buni decât americanul, englezul, ucraineanul, austriacul etc., fiind acțional, mă ajută să mă dezvolt.
Dacă, însă, mitul este în cealaltă direcție, în care spunem permanent că toți ceilalți au ceva cu noi, că suntem supuși unei conspirații care ne blochează, că singurele beneficii pe care le putem avea sunt legate de mila stăpânului, nu ajungem nicăieri”.
„Dacă miturile sunt acționale și arată capacitatea noastră de luptă, ele sunt constructive și sunt generatoare de rezultate. Altfel este destul de greu să pui în mișcare socială astfel de mituri”, a precizat Alin Tomuș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO | Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar
Liceul Teoretic Teiuș, partener al programului Bookster: Încurajarea cititului, obiectiv prioritar Liceul Teoretic Teiuș este una dintre instituțiile de învățământ care se remarcă prin implicarea activă în promovarea educației de calitate și dezvoltarea unor inițiative inovative care sprijină învățarea. Un exemplu semnificativ al acestei abordări moderne este programul Bookster, derulat cu succes în cadrul liceului. […]