Rămâi conectat

Cultură Educație

Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”

Cum ar trebui să arate dragostea de patrie și cum se exprimă ea sunt întrebări care frământă de mii de ani umanitatea. Într-un secol al globalizării, ultranaționalimul acaparează tot mai mult națiunile, iar România pare să nu facă excepție.

Prezent la Radio Unirea FM la o emisiune cu tema „De ce are nevoie societatea de mituri politice?”, sociologul Alin Tomuș a vorbit de două fațete ale mitului patriotismului, subliniind că una dintre acestea ne poate fi cu adevărat folositoare, poate fi un motor al dezvoltării.

Citește și: Sociologul Alin Tomuș: „Alegătorul român a fost orientat la aceste alegeri către argumentele de ordin rațional”

Potrivit sociologului albaiulian, „dacă mitul devine acțional, el are capacitatea să reformeze omul. Dacă mitul patriotismului înseamnă să fim mai buni decât americanul, englezul, ucraineanul, austriacul etc., fiind acțional, mă ajută să mă dezvolt.

Dacă, însă, mitul este în cealaltă direcție, în care spunem permanent că toți ceilalți au ceva cu noi, că suntem supuși unei conspirații care ne blochează, că singurele beneficii pe care le putem avea sunt legate de mila stăpânului, nu ajungem nicăieri”.

„Dacă miturile sunt acționale și arată capacitatea noastră de luptă, ele sunt constructive și sunt generatoare de rezultate. Altfel este destul de greu să pui în mișcare socială astfel de mituri”, a precizat Alin Tomuș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

30 iulie 2024: „Despre starea de bine”, în luna iulie la atelierul Biblioterapia al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Despre starea de bine”, în luna iulie la atelierul Biblioterapia al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba În luna iulie psihoterapeutul Cosmin Bara împreună cu bibliotecara Luiza Pop vor dezbate în cadrul proiectului Biblioterapia, tema „Despre starea de bine”. Dezbaterea va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a instituției la data de 30 iulie 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea