Cum a reușit DSP Alba să stăpânească focarul de COVID-19 din zona Sebeș: Peste 600 de teste în ultima săptămână

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

DSP Alba a anunțat astăzi ca a reușit să limiteze răspândirea focarului din zona Sebeș, în comunități, după ce în ultimele trei zile au fost raportate aproape 60 de cazuri in urma anchetei epidemiologice declanșată la firma de înghețată din municipiu. În cadrul acestei anchete epidemiologice au fost efectuate peste 600 de teste și s-a intervenit prompt pentru limitarea focarului de coronavirus.

„Dacă nu interveneam rapid să îi depistăm și îi ducem la spitale, focarul putea fi mult mai extins. Majoritatea celor depistați au fost asimptomatici și fiind tineri au dezvoltat forme ușoare sau medii ale bolii. Ei neavând simptome, dacă erau lăsați să se izoleze în cadrul locuinței, exista un risc mare să infecteze pe ceilalți membrii ai familiei.”

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

„Cel mai corect lucru a fost să-i ducem la spitale. Am mărit capacitatea de primirea a bolnavilor de coronavirus prin transformarea Secției de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sebeș în Secție de tratament COVID-19, pentru a ține pacienții separat. Este foarte important că i-am depistat, i-am extras și i-am dus la spitale unde beneficiază de supraveghere corespunzătoare. S-au făcut eforturi maxime tocmai pentru a limita focarul, pentru că în caz contrar, am fi putut avea peste 200 de cazuri”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea pentru ziarulunirea.ro

Toată lumea dă ca exemplu țările din Occident, unde asimptomaticii sunt lăsați acasă, însă putem vedea câte decese și infectări au țările vestice. O transmitere în interiorul familiei înseamnă o infectare masivă, pentru ca fiind în aceeași locuință virusul se multiplică în organism la un nivel mult mai mare și riscul de a dezvolta forme grave crește exponențial.

Singura modalitate de limitare a unui focar este testarea masivă, să intervi, să depistezi persoanele pozitive și contacții direcți, care sunt cei mai expuși.

Deși la nivel național regulamentul spune că se testează contacții simptomatici, pentru a limita focarul, DSP Alba a muncit suplimentar și a testat toți contacții celor pozitivi, echipele muncind de la 6 dimineața, până după miezul nopții, identificând contacții, recoltând probe și apoi efectuând testele la laborator.

„Prin transportul persoanelor pozitive la spitale am exclus orice risc ca cineva să încalce măsura izolării și să infecteze alte persoane. Pe lângă testele care vin din tot județul, testăm în plus în comunitățile de unde provin persoanele pozitive”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea pentru ziarulunirea.ro.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419