Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum a încercat un bărbat din Alba să scape de muncă în folosul comunității cu un certificat de handicap: A fost condamnat pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum a încercat un bărbat din Alba să scape de muncă în folosul comunității cu un certificat de handicap: A fost condamnat pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului

Magistrații Judecătoriei Câmpeni au respins sesizarea formulata de Serviciul de probaţiune prin care s-a arătat că se află în imposibilitatea punerii în executare a obligaţiei de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, măsura fiind stabilită prin Sentinţa penală pronunţată de aceasta instanţă privindu-l pe inculpat.

Bărbatul fusese condamnat pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

După rămânerea definitivă a hotărârii, s-a realizat evaluarea inițială a persoanei condamnate şi s-a constatat că acesta este inapt să presteze activitatea de muncitor necalificat la Primăria oraşului Cugir. Acest aspect se regăseşte în fişa de aptitudine.

Totodată s-a prezentat copia certificatului de încadrare in grad de handicap mediu pentru bărbat cu valabilitate pentru o perioadă de 12 luni, termenul de revizuire fiind în luna septembrie 2023.

Instanţa a solicitat informaţii de la Primăria oraşului Cugir în legătură cu situaţia materială şi personală a condamnatului, rezultând faptul că acesta locuieşte într-un imobil proprietate personală este angajat, fiind încheiat un contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi are anumite probleme de sănătate, fiind totodată încadrat şi în grad de handicap mediu.

Angajatorul a prezentat copia contractului individual de muncă, rezultând faptul că bărbatul urma să-şi înceapă activitatea la data de 10.10.2022, având meseria de montator subansamble, durata contractului fiind nedeterminată. Angajatorul nu a prezentat alte înscrisuri respectiv acte medicale obligatorii la momentul încheierii contractului individual de muncă cu angajatul.

„În cauză nu se va putea reţine că persoana condamnată este lipsită de capacitatea de muncă, respectiv pentru a putea presta obligaţia prev. la art. 93 alin 3 Cod penal, aşa cum aceasta a fost stabilită prin Sentinţa penalăa Judecătoriei Cîmpeni. La aceasta concluzie se ajunge în condiţiile în care condamnatul a încheiat un contract individual de muncă pe durată nedeterminată, urmând ca activitatea sa să înceapă din 10.10.2022, cu o normă întreagă a timpului de lucru de 8 ore, activitatea desfăşurată ca si montator subansamble.

Nu se poate susţine că acest condamnat este capabil să muncească doar ca şi angajat în cadrul unei societăţi comerciale şi că nu are capacitatea de muncă pentru a executa obligaţia stabilită prin hotărâre judecătorească. Existenţa gradului de handicap mediu, revizuibil la un interval de 12 luni, nu exclude imposibilitatea desfăşurării unei activităţi fizice, inclusiv cea de a presta munca neremunerată în folosul comunităţii. Angajatorul se va orienta însă ca persoana condamnată să presteze activitate conform pregătirii şi posibilităţilor concrete, inclusiv în funcţie de starea de sănătate pe care o are condamnatul”, se arată în motivarea instanței.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea