Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Cum a fost văzută, prin ochii unui ilustrator, Cetatea Alba Carolina în urmă cu un secol

Darius BUZGURE

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Orașul nostru și, mai ales, Cetatea, au reprezentat de-a lungul timpului, o atenție destul de deosebită, atât pentru artiștii români, cât și pentru cei străini, care au ureușit să redea frumusețea arhitecturală a „celelilalte capitale”.

Mărturii vizuale, de la începutul anilor 1900, ne-au rămas de la un artist mai puțin cunoscut, Reithofer Jenő.Pictor, grafician si ilustrator de carte, Reithofer Jenő (Eugen) (n.1880 Sumeg, Hu. -Alba Iulia 1952) a abordat cu precădere tehnica pastelului, dar și desenul în peniță.

Artistul a surprins principalele locuri de memorie din Cetatea Alba Iulia, în zilele noastre cea mai mare cetate din România. Ne referim la: Catedrala Romano-Catolică, fostul Colegiu iezuit (n.a. actualul corp B al Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), fostul Gimnaziu Superior Romano-Catolic Majláth (n.a. actualul corp C al Universităţii), Biserica Bathory (n.a. edificiul medieval a fost dărâmat la sfârşitul anilor 1800), fostul Colegiu Academic Bethlen (n.a. în zilele noastre are destinaţie militară).

Imaginile au fost publicate în revista de cultură ”Pásztortűz”, la Cluj, în 1926. Reithofer Jenő a participat cu lucrări la expoziţii organizate în mai multe oraşe din Transilvania, iar în gustul epocii a creat ex-libris-uri şi a ilustrat cărţi, precum cea apărută la Berlin, în 1926-„Basme-legende transilvanene“. Artistul a studiat grafica la Budapesta. Ulterior, s-a stabilit la Alba Iulia, unde şi-a deschis un atelier şi o şcoală privată de desen, în care a lucrat şi a format talente.

Reithofer Jenő a participat cu lucrări la expoziții organizate în mai multe orașe din Transilvania, iar în gustul epocii a creat ex-libris-uri și a ilustrat cărți, precum cea apărută la Berlin, în 1926-„Basme-legende transilvanene“.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO | Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, dublă campioană națională la Culturism și Fitness. A reușit să își apere titlul la concursul organizat în Cluj-Napoca

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO VIDEO | Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, dublă campioană națională la Culturism și Fitness. A reușit să își apere titlul la concursul organizat în Cluj-Napoca Campionatul Național de Culturism si Fitness s-a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-19 mai, iar albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean a reușit să își apere cu succes titlul de campioană. După ce a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea