Rămâi conectat
Noaptea Muzeelor 2025

Ştirea zilei

Cum a devenit 1 Decembrie Ziua Națională a României: Semnificația zilei istorice pentru țara noastră

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cum a devenit 1 Decembrie Ziua Națională a României: Semnificația zilei istorice pentru țara noastră

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.
Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august. Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate parțiale OFICIALE la alegerile prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan este președintele României, conform numărătorii oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate parțiale OFICIALE la alegerile prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan este președintele României, conform numărătorii oficiale Nicușor Dan a câștigat oficial alegerile prezidențiale 2025, conform rezultatelor prezentate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. La o prezență de 11.641.866 de votanți, câștigătorul alegerilor prezidențiale avea nevoie de cel puțin 5.820.934 de voturi. La ora […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | George Simion se proclamă câștigător al alegerilor în ciuda Exit-Poll-urilor: ”Am câștigat! Sunt noul Președinte al Romaniei și redau puterea românilor!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

George Simion se proclamă câștigător al alegerilor în ciuda Exit-Poll-urilor: ”Am câștigat! Sunt noul Președinte al Romaniei și redau puterea românilor!” George Simion se proclamă câștigător al alegerilor deși, deocamdată conform Exit-Poll-urilor, câștigător este Nicușor Dan. Simion spune că alegerile s-au desfășurat corect. Citește și: REZULTATE alegeri prezidențiale 2025, turul II, conform EXIT POLL-urilor: Nicușor […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Nicușor Dan își asumă victoria la alegerile prezidențiale 2025, turul II: ”A câștigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicușor Dan își asumă victoria la alegerile prezidențiale 2025, turul II: ”A câștigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României” Nicușor Dan, candidatul independent la prezidențialele 2025,  a oferit primele declarații după publicarea rezultatelor exit-poll de la ora 21.00. Potrivit CURS, Nicușor Dan a obținut 54,1%, în timp ce George Simion […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea