Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulţi ani” de Sfântul Ilie 2024. Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Cui îi spunem „La mulţi ani” de Sfântul Ilie 2024. Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Felicitări  de Sfântul Ilie pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

Originea numelui Ilie este ebraicul Elijah(u)/Eliyahu, purtat de unul dintre profeţii evrei din Cartea Regilor, din Vechiul Testament, preluat în latină în forma Elis, iar în greacă, Elias.

Este un nume teoforic, adică purtător/inspirat de Dumnezeu. Sensul ebraicului Elijah(u)/Eliyahu este “Jahve este Dumnezeul meu”/”Dumnezeu este Domnul meu” şi se leagă de împrejurarea în care poporul evreu, strâns pe Muntele Carmel, a trebuit să aleagă cărei divinităţi i se va închina, în urma unei “probe a focului”, câştigată de Prorocul Ilie, în fata adepţilor lui Baal (un zeu semitic), Dumnezeu trimiţând foc din cer, iar poporul înţelegând astfel că “Domnul este adevăratul Dumnezeu”.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie. Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie

Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, respectiv 107.506, poartă numele de Ilie, alţi 3.270 – Iliuţă, iar 2.191 – Lică.

De asemenea, 278 de bărbaţi se numesc Eliade, 85 – Ilieş şi alţi 15 – Iliuş. Statisticilor puse la dispoziţie de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, arată că majoritatea femeilor, respectiv, 14.343, poartă numele Ilinca, iar 10.514 – numele Liana.

Acestora li se adaugă 5.554 de femei care poartă numele de Lia, 4.658 – Iliana şi alte 1.761 răspund la numele Lica. La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia Deși au trecut mai bine de patru secole de când Alba Iulia a fost pentru prima dată capitala țărilor române unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, înainte de îndeplinirea idealului românesc, de unire a teritoriilor de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea