Cugir: Elevii au vizitat Staţia de tratare a apei de Ziua Mondială a Apei
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, SC Apa CTTA Alba şi Sucursala Cugir a operatorului regional de apă şi canalizare din judeţul Alba au organizat „Ziua Porţilor Deschise” la Staţia de tratare a apei de pe Râul Mare. La vizita de documentare au participat liceeni din clasa a IX-a, profil ştiinţele naturii a Colegiului Naţional „David Prodan” şi elevi din clasele VII – VIII ai Şcolii nr. 3 Cugir, însoţiţi de profesoare. Cu acest prilej, a fost prezentat şi proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoarea totală de 102 milioane de euro, pe care SC Apa CTTA Alba îl derulează în tot judeţul, inclusiv la Cugir.
Din partea companiei Apa CTTA au participat managerul proiectului amintit, Eugen Ioniţă, Mihaela Mărginean, purtătorul de cuvânt al operatorului unic de apă condus de directorul general Viorel Lazăr, Mircea Ţîrlea – director al Sucursalei Cugir, Mircea Trifan – şef secţie, Alexandru Rusan – manager local al proiectului, Tudor Toacsăn (Halcrow România), alţi specialişti, inclusiv de la Staţia de tratare a apei. „Maestru de ceremonii” a fost directorul Mircea Ţîrlea, care le-a explicat celor 50 – 60 de elevi, pe înţelesul lor, procesul complex prin care trebuie să treacă apa brută, provenită din izvoarele din zona Râul Mare, până în stadiul de apă potabilă, bună de băut.
Astfel, copiii au pornit de la punctul de captare, trecând prin staţia de tratare propriu-zisă, pe la decantoare, până la filtrare şi clorinare. Elevilor li s-au distribuit pliante despre proiectul finanţat prin POS Mediu, iar la final ei au primit diplome de participare şi baloane, fiind serviţi, totodată, cu apă minerală, suc, alune, sărăţele.
11 milioane de euro pentru staţia de tratare a apei, canalizare şi staţie de epurare
Directorul Mircea Ţîrlea a explicat că prin acest proiect la Cugir se va extinde reţeaua de canalizare pe o lungime totală de 14 km şi se va reabilita staţia de epurare a apelor uzate de la intrare în oraş, ambele lucrări fiind deja începute şi urmează să se finalizeze anul viitor, iar la staţia de tratare a apei, veche de 40 de ani, se vor schimba 3 dintre cele 8 filtre existente, în special în privinţa echipamentelor şi utilajelor, acest proiect aflându-se în faza de proiect tehnic. Valoarea totală a acestor contracte se ridică la aproximativ 11 milioane de euro. Având în vedere că vremea nu a fost tocmai favorabilă, deoarece a nins viscolit, ca o gazdă bună, directorul Mircea Ţîrlea le-a lansat elevilor invitaţia de a reveni în 31 mai, pentru a marca Ziua Copilului.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]