Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cugir: Elevii au vizitat Staţia de tratare a apei de Ziua Mondială a Apei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, SC Apa CTTA Alba şi Sucursala Cugir a operatorului regional de apă şi canalizare din judeţul Alba au organizat „Ziua Porţilor Deschise” la Staţia de tratare a apei de pe Râul Mare. La vizita de documentare au participat liceeni din clasa a IX-a, profil ştiinţele naturii a Colegiului Naţional „David Prodan” şi elevi din clasele VII – VIII ai Şcolii nr. 3 Cugir, însoţiţi de profesoare. Cu acest prilej, a fost prezentat şi proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, în valoarea totală de 102 milioane de euro, pe care SC Apa CTTA Alba îl derulează în tot judeţul, inclusiv la Cugir.

 Din partea companiei Apa CTTA au participat managerul proiectului amintit, Eugen Ioniţă, Mihaela Mărginean, purtătorul de cuvânt al operatorului unic de apă condus de directorul general Viorel Lazăr, Mircea Ţîrlea – director al Sucursalei Cugir, Mircea Trifan – şef secţie, Alexandru Rusan – manager local al proiectului, Tudor Toacsăn (Halcrow România), alţi specialişti, inclusiv de la Staţia de tratare a apei. „Maestru de ceremonii”  a fost directorul Mircea Ţîrlea, care le-a explicat celor 50 – 60 de elevi, pe înţelesul lor, procesul complex prin care trebuie să treacă apa brută, provenită din izvoarele din zona Râul Mare, până în stadiul de apă potabilă, bună de băut.

Astfel, copiii au pornit de la punctul de captare, trecând prin staţia de tratare propriu-zisă, pe la decantoare, până la filtrare şi clorinare. Elevilor li s-au distribuit pliante despre proiectul finanţat prin POS Mediu, iar la final ei au primit diplome de participare şi baloane, fiind serviţi, totodată, cu apă minerală, suc, alune, sărăţele.

11 milioane de euro pentru staţia de tratare a apei, canalizare şi staţie de epurare

            Directorul Mircea Ţîrlea a explicat că prin acest proiect la Cugir se va extinde reţeaua de canalizare pe o lungime totală de 14 km şi se va reabilita staţia de epurare a apelor uzate de la intrare în oraş, ambele lucrări fiind deja începute şi urmează să se finalizeze anul viitor, iar la staţia de tratare a apei, veche de 40 de ani, se vor schimba 3 dintre cele 8 filtre existente, în special în privinţa echipamentelor şi utilajelor, acest proiect aflându-se în faza de proiect tehnic. Valoarea totală a acestor contracte se ridică la aproximativ 11 milioane de euro. Având în vedere că vremea nu a fost tocmai favorabilă, deoarece a nins viscolit, ca o gazdă bună, directorul Mircea Ţîrlea le-a lansat elevilor invitaţia de a reveni în 31 mai, pentru a marca Ziua Copilului.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea