Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Cu numai 4 luni înainte de admitere, notele din liceu nu mai pot fi luate în calcul la admiterea la facultate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În „Monitorul Oficial al României” nr. 164/13.03.2012 a fost publicat OMECTS nr. 3313/23. 02.2012 prin care se stabileşte cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul 2012 – 2013, nefiind pentru prima dată când acest minister schimbă regulile jocului în timpul jocului. Potrivit ordinului semnat de ministrul Cătălin Baba, metodologiile de admitere trebuie aprobate cu cel puţin 6 luni înainte de data admiterii, fapt ce va bulversa întregul proces de admitere la universităţile care au adoptat deja acest document, dacă nu se va reveni asupra lui.
Universitatea „1 Decembrie 1918” aprobase în şedinţa Senatului UAB din 23 noiembrie 2011 metodologia de admitere pentru anul universitar 2012 – 2013, în care unul dintre criteriile de selecţie pentru admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă era media anilor de studiu din liceu. Astfel, la Facultatea de Istorie, la Facultatea de Ştiinţe şi la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, ponderea mediei celor 4 ani de liceu era 60 la sută din media finală, excepţie făcând specializarea Educaţie fizică şi sportivă, unde media din liceu conta doar 30%, la Facultatea de Filologie, media anilor de liceu reprezenta 30 la sută pentru fiecare din cele două limbi de studiu, iar la Facultatea de Teologie, ponderea mediei celor 4 ani de liceu era de 50%. Metodologia a fost făcută publică din timp atât pe site-ul oficial www.uab.ro, cât şi prin materiale de promovare distribuite în unităţile liceale.
În noile condiţii, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, a spus că a luat deja legătura cu colegii din cadrul consiliilor facultăţilor şi cu decanii, pentru a lua în discuţie alte criterii de admitere. Potrivit OMECTS nr. 3313/13.03.2012, la calculul mediei generale de admitere pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, de la licenţă sau disertaţie, după caz, dar nu pot fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studii. Consiliile facultăţilor vor lua în calcul următoarele criterii de admitere: media de la bacalaureat, notele de la anumite probe de la BAC, interviu, test-grilă, test de verificare a cunoştinţelor şi aptitudinilor, urmând să ia în cel mai scurt timp o decizie. În acelaşi timp, universitatea aşteaptă noi precizări din partea MECTS, mai precis o derogare, deoarece respectarea termenului minimum de 6 luni pentru adoptarea unei alte metodologii de admitere ar presupune ca întregul calendar iniţial al admiterii să se decaleze până în luna septembrie.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Programul pentru recalcularea pensiilor este gata. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Bogdan Ilea

Publicat

în

PENSII 2024: Programul pentru recalcularea pensiilor este gata. Anunțul făcut de Ministerul Muncii În ce mod vor fi modificate pensiile românilor odată cu recalcularea din septembrie a fost explicat de către Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Muncii a vorbit și despre ce trebuie vârstnicii să facă pentru a le fi adăugate la pensie și sporurile primite pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea