Criza gunoaielor din județul Alba, la nivelul negocierilor. Presați de timp, factorii de decizie caută soluții
Primăriile și operatorii de salubrizare din majoritatea localităților din județul Alba se află începând de vineri în alertă maximă. Sub presiunea timpului și în funcție de resursele pe care le are fiecare la dispoziție, caută soluții la problema depozitării gunoaielor de la populație și agenți economici.
Încearcă în primul rând să evite crearea unor bombe ecologice în localitățile pe care le administrează – situație care ar atrage de la sine amenzi usturătoare din partea Gărzii de Mediu – iar în al doilea rând să mențină suportabile tarifele la serviciul de salubrizare pentru populația pe care o păstoresc.
Haosul s-a instalat treptat încă de vineri, 23 octombrie, când patronii singurei rampe conforme de depozitare a deșeurilor din zonă – cea de la Cristian din Sibiu – au transmis operatorilor de salubrizare din afara județului Sibiu, că începând de luni, 26 octombrie nu le mai depozitează gunoiul.
Situația la rampa privată de deșeuri de la Cristian
SC Tracon Brăila – operatorul privat al rampei de deșeuri de la Cristian a fost obligată de Garda de Mediu să nu mai primească deșeuri din alte județe, în afară de Sibiu.
Numărul tot mai mare de clienți din ultima perioadă a adus groapa ecologică de la Sibiu aproape de capacitatea maximă de depozitare în condiții ecologice. Inspectorii de la Garda de Mediu i-ar fi atenționat pe administratorii rampei de la Cristian că riscă să iasă din normele europene, dacă mai primesc în același ritm gunoaie.
CITEȘTE ȘI: Județul Alba în fața unei crize a gunoaielor de proporții. Depozitul de la Cristian închis de Garda de Mediu
Deschisă încă din anul 2004, rampa se află deja la cea de-a două celulă de depozitare, care este aproape plină. SC Tracon Brăila lucrează de zor la amenajarea celei de a treia celule, care după ce va fi gata și după ce va obține autorizațiile de mediu, îi va asigura societății un trai bun pentru încă câțiva ani. Potrivit autorizației inițiale de funcționare, rampa ecologică de la Crisrian ar fi trebuit să deservească doar județul Sibiu și localitățile limitrofe din Alba.
Firma din Brăila avea obligația contractuală de a-și înștiința “în timp util” clienții cu privire la orice modificare a înțelegerii, așa cum prevede contractul la Capitolul V – Drepturi și obligații.
Situația la Alba Iulia
Încă de vineri, factorii de decizie din Primăria Alba Iulia împreună cu reprezentanții operatorului local de salubrizare Polaris M Holding caută variante alternative pentru depozitarea celor 90-100 de tone de gunoi care se colectează zilnic din municipiu.
Numulțumiți inițial că au fost luați prin surprindere de anunțul operatorului privat al rampei de deșeuri de la Cristian – care i-a anunțat vinerea că începând de luni nu își mai respectă angajamentul și contractul – responsabilii cu serviciul de salubrizare din Alba Iulia dau asigurări populației că nu vor rămâne cu gunoiul neridicat..
Reprezentanții Primăriei din Alba Iulia susțin că se lucrează pe mai multe fronturi, iar stadiul discuțiilor îi face să fie încrezători că vor găsi o soluție prin care tariful de colectare a gunoiului să rămână sensibil la nivelul celui actual. Asta în condițiile în care la Alba Iulia, majorarea prețului pentru serviciul de salubrizare a fost semnificativ mai mică decât în celelalte localități din județ.
O soluție pentru actuala criză a gunoaielor trebuie găsită și aplicată până cel târziu miercuri, alfel se riscă sancțiuni de la Garda de Mediu pentru depozitarea deșeurilor la rampa de transfer din municipiu în condiții neconforme.
Bogdan Presecan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii