Crin Antonescu, avertisment asupra unei perioade tensionate în politica din România, după victoria lui Nicușor Dan. Ce spune fostul lider liberal
Crin Antonescu, avertisment asupra unei perioade tensionate în politica din România, după victoria lui Nicușor Dan. Ce spune fostul lider liberal
Crin Antonescu, avertizează pe pagina sa de Facebook asupra unei perioade tensionate pentru democrația din România, după victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale.
Într-o postarea sa , Antonescu susține că în spatele noului președinte se află o „rețea securistico-propagandistică” care ar urma să vizeze instituții-cheie ale statului: partidele, presa și justiția.
Citște și: Sorin Grindeanu, noul președinte al PSD: Va asigura conducerea formațiunii până la un viitor congres
Antonescu recunoaște legitimitatea rezultatului electoral, menționând că Nicușor Dan a fost ales cu peste șase milioane de voturi, obținute în principal din rândul unui electorat „speriat de riscul pierderii statutului de țară occidentală al României”.
Totuși, fostul politician nu își retrage criticile aduse în perioada campaniei și își menține, punct cu punct, previziunile făcute înainte de finala pe care o califică drept „horror”.
„Rețeaua securistico-propagandistică din spatele dlui Dan a câștigat din nou și urmează să exercite o putere mai mare, mai proaspătă și mai puternic legitimată”, scrie Antonescu, exprimându-și îngrijorarea că „primele ținte” ale acestei rețele vor fi partidele politice, justiția și presa.
Fostul președinte interimar al României din 2012 susține că semnele unei „uniformizări” a presei și ale unui control politic sporit asupra partidelor au fost vizibile încă din turul al doilea al campaniei electorale. În ceea ce privește justiția, Antonescu face referire la declarațiile lui Nicușor Dan despre posibilitatea ca președintele să o „influențeze”, subliniind riscurile pentru independența acesteia.
În fața acestui scenariu, Crin Antonescu pledează pentru „apărarea democrației reale, a drepturilor și libertăților – în special cea de exprimare” și identifică trei direcții de acțiune pentru cei care nu se regăsesc în viziunea politicii promovate de noul președinte.
Postarea integrală:
,, Dl. Dan este noul președinte al României. Un președinte legitim, având în vedere cele peste 6 milioane de voturi primite din partea segmentului electoral (majoritar, din fericire) speriat de riscul pierderii statutului de țară occidentală al României.
Acestea fiind spuse, rămân, punct cu punct, la aprecierile și previziunile din ultima postare, dinainte de finala „horror”. Rețeaua securistico-propagandistică din spatele dlui Dan a câștigat din nou și urmează să exercite o putere mai mare, mai proaspătă și mai puternic legitimată.
Primele ținte, în opinia mea, vor fi partidele, justiția și presa. Încă de la turul doi al campaniei am putut observa o previzionare a ceea ce ar putea deveni partide importante și zdrobitoarea majoritate a presei pentru o bună bucată de vreme. Iar în privința justiției, fostul candidat N. Dan vorbea limpede despre posibilitățile președintelui de a o „influența”.
Așa se face că, simplu spus, pentru cei care nu vor să joace în acest scenariu bine pregătit, rămâne o misiune complicată și aparent paradoxală: apărarea democrației reale, a drepturilor și libertăților – în special cea de exprimare.
Și, în acest sens, există trei priorități:
1. să decidem dacă, în fața ofensivei neomarxiste și globaliste, abandonăm – cum s-a făcut de ani buni – reprezentarea dreptei conservatoare în seama AUR. Cu alte cuvinte, să decidem dacă este cazul ca, măcar acum, prin transformarea unui partid existent sau prin apariția unuia nou, să avem o exprimare democratică solidă, coerentă doctrinar și comportamental a dreptei autentice (și nu a etichetei asumate fraudulos de globaliștii neomarxiști din USR și PNL)
2. să încurajăm și să practicăm toate formele legale de exprimare, în interiorul și mai ales în afara mass-mediei mainstream
3. să nu ne lăsăm intimidați de valul populist și agresiv care, pentru o vreme, însoțește câștigătorii alegerilor și propaganda lor.
În ceea ce privește punctele 2 și 3, le spun tuturor celor care au avut și au încredere în mine că voi vorbi, oriunde și oricând va fi posibil. În ceea ce privește punctul 1, cred că oamenii deja implicați în scena politică trebuie să-și ia deciziile ACUM. Iar cei care nu au făcut politică până acum ar face bine să se întrebe dacă nu este cazul să o facă. Eu cred că este.
Curaj, prieteni! Pe curând!” a scris Crin Antonescu pe pagina sa de Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” de Sfinții Constantin și Elena 2025. Nume derivate din numele Constantin și din Elena
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” de Sfinții Constantin și Elena 2025. Nume derivate din numele Constantin și din Elena • Nume care se sărbătoresc de Sf. Constantin şi Elena care își serbează onomastica. Pe data de 21 mai îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena și obișnuim să urăm celor apropiați […]
Rata inflației la nivelul Uniunii Europene scade: România stagnează și rămâne campioană la scumpiri
Rata inflației la nivelul Uniunii Europene scade: România stagnează și rămâne campioană la scumpiri Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă. În aprilie, rata anuală a inflației la nivelul Uniunii Europene a continuat să scadă până la 2,4%, […]
Vouchere pentru alimente 2025: Când se dă ajutorul de 125 de lei, pe carduri sociale, pentru pensionarii cu venituri mici?
Vouchere pentru alimente 2025: Când se dă ajutorul de 125 de lei, pe carduri sociale, pentru pensionarii cu venituri mici? Programul „Sprijin pentru România” continuă și în anul 2025, aducând în luna iunie prima tranșă de ajutor financiar pentru românii cu venituri reduse. Este vorba despre o sumă de 125 de lei, virată direct pe […]