Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Creșterea vârstei de pensionare ar putea genera o criză fără precedent. Mii de polițiști și de magistrați, gata să se retragă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Creșterea vârstei de pensionare ar putea genera o criză fără precedent. Mii de polițiști și de magistrați, gata să se retragă

Intenția Guvernului de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani pentru cei care beneficiaza de conditii speciale, precum polițiștii sau magistrații, poate duce la o criză fără precedent de personal.

Mii de angajați care îndeplinesc toate condițiile actuale de ieșire din acrivitate și-au anunțat intenția de a se retrage. Doar în rândul polițiștilor vorbim de aproape 9.000 de angajați, iar în cazul magistraților, unele instanțe riscă să se închidă. Săptămâna viitoare, schimbările ar putea fi votate de Parlament.

Potrivit legii actuale, vârsta de pensionare a angajaților din Ministerul de Interne este de 60 de ani, însă cei care muncesc în condiții speciale, adică pe teren, și au 25 de ani vechime, se pot pensiona și cu 13 ani mai devreme. În momentul de față 8800 de politisti sunt pe picior de plecare.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului de poliție Europol: „Mai mult de jumătate dintre aceștia deja au făcut demersuri pentru a-și constitui dosarul de pensie, au cerut adeverințe, au dat telefoane sau au cerut referințe. Anul trecut, am avut 7.400 de treceri în rezervă, iar în primele luni ale anului 2023 am avut deja 5.000 de colegi care s-au pensionat. Nu se poate să ai o speranță de viață în profesie de 62,5 ani și tu să vorbești de creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani…”.

În județul Timiș, de exemplu, doar în ultima perioadă, zeci de polițiști de frontieră și-au depus cererea de pensionare.

Viorel Popa, președinte SNPPC poliția de Frontieră Timiș: „În 2022 s-au pensionat pe tot ITFP Timișoara, care cuprinde județul Timiș, Caraș și Mehedinți, mai mult de 200 de polițiști. Numai din octombrie până acum au fost vreo 80 de pensionari”.

În prezent, din cele peste 100.000 de pensii în plată peste 70.000 depășesc 3.700 de lei.

Sindicaliștii susțin că numărul cererilor de pensionare va exploda, luna aceasta, înainte ca legea pensiilor speciale să fie adoptată de parlamentari. Lucru care va adânci deficitul de personal din sistem care acum ar fi de câteva zeci de mii de posturi. Dar nu doar în rândul polițiștilor sunt probleme.

Avertisment CSM: Sute de judecători și de procurori pot ieși la pensie în acest an
Potrivit CSM, până la sfârșitul acestui an, pot ieși la pensie, dacă vor, 540 de judecători și 331 de procurori. De exemplu, la Înalta Curte de Casașie și Justiție ar putea pleca la pensie 82 de judecători din cei 104 activi, iar asta ar putea însemna o blocare a activității.

Creșterea vârstei de pensionare pentru aceste categorii profesionale a fost una dintre cerințele Comisiei Europene pentru ca România să primească bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Muncii susține că a propus Comisiei un plan care să împace pe toată lumea.

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale din România: „Nu se face o creștere a vârstei de pensionare bruscă. S-au luat în calcul măsuri tranzitorii pentru a nu se creea o bulversare a sistemului”.

Pe de altă parte, legea ar putea fi contestată la Curtea Constituțională.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea