Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Creșterea ROBOR la trei luni a temperat dorinţa românilor de a se împrumuta de la bancă. Preţul apartamentelor începe să scadă

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Creșterea ROBOR la trei luni a temperat dorinţa românilor de a se împrumuta de la bancă. Preţul apartamentelor începe să scad.

Rata pentru un apartament cumpărat prin Prima Casă a crescut cu mai bine de 300 de lei în ultimul an. Explicaţia? Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, s-a triplat. Creşterea se reflectă pe piaţa imobiliară. Preţul apartamentelor începe să scadă şi asta pentru că românii nu se mai încumetă să se împrumute la bănci.

Creșterea ROBOR la trei luni a temperat dorinţa românilor de a se împrumuta de la bancă pentru a-şi cumpăra o casă. Indicatorul a crescut de peste trei ori de vara trecută până acum, iar acest avans se vede în ratele lunare. Pentru un credit Prima Casă de 225.000 de lei, luat pe o perioadă pe 30 de ani, rata a crescut cu 324 de lei numai în ultimul an. Efectul se vede pe toată piaţa imobiliară.

„80-90% dintre cereri de pe cartiere sunt cu credite și automat asta îi face să se răzgândească pe absolut toți. Când vezi 3,5 și te gândești că poate ajunge la 4 la%. Absolut toți stau în stand-by, nu mai vor să achiziționeze”, spune Gigi Ștefan, agent imobiliar.

În Cluj-Napoca se vede cel mai bine că preţul locuinţelor îşi temperează creşterea. Prețul mediu pentru un metru pătrat util ajunge până la 1.522 de euro.

„Cele mai costisitoare locuințe sunt cele noi, situate în zone bune. Spre exemplu, prețul unui apartament cu două camere din cartierul Gheorgheni poate să ajungă până la 95.000 de euro”, relatează Mihaela Crețu, jurnalist Digi24.

Totuşi, specialiştii în economie nu văd încă motive de îngrijorare.

„A venit apocalipsa cu ROBOR-ul, cand el a fost 4-5 la sută și n-a murit nimeni, a fost și mai înalt”, spunea la începutul lunii Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„În 2013, era ROBOR la 5-6% sau chiar mai mult. El a scăzut continuu până în 2017. La fel ratele se actualizau, avem clienţi care au ajuns la rate cu 40% mai mici decât momentul în care au accesat creditul. Acum evoluţia e în sens invers şi ele cresc proporţional cu creşterea acestui indicator”, spune Anca Bidian, consultant financiar.

Rate mai mari plătesc şi românii care s-au împrumutat în euro, deşi creşterile în acest caz sunt mult sub nivelul celor în lei. Asta pentru că, deşi indicele EURIBOR, folosit pentru actualizarea dobânzilor, nu a avut o evoluţie vizibilă, datornicii depind de cursul de schimb. Anul trecut, în această perioadă, un euro era cotat sub 4,57 lei. Acum, euro se menţine peste pragul de 4,66 lei.

Sursa: digi24.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale: Diferenţă colosală față de Alexandr Stoianoglo

Ziarul Unirea

Publicat

în

Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale: Diferenţă colosală față de Alexandr Stoianoglo Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, a câştigat duminică, 3 noiembrie 2024, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la o diferenţă de 10 procente faţă de contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, susţinut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea