Cresc ratele românilor la bănci? Ședință BNR astăzi: Consiliul de administrație ar putea decide o nouă rată a dobânzii de politică monetară
Cresc ratele românilor la bănci? Ședință BNR astăzi: Consiliul de administrație ar putea decide o nouă rată a dobânzii de politică monetară
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României se reunește, luni, într-o ședință în care ar putea decide o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară, aflată în prezent la nivelul de 1,75% pe an. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis anterioara majorare pe 9 noiembrie.
Creșterea dobânzii este de așteptat în condițiile majorării inflației în România, dar și în Europa și în întreaga lume. Decizia din 9 noiembrie a fost anticipată de analiştii de pe piața financiară, care anticipau o majorare de cel puțin 0,50% a dobânzii. CA al BNR a venit cu o abordare mai prudentă și o creștere de numai 0,25 la sută.
Chiar și așa, decizia BNR a avut efecte în piață, pentru a fost urmată de o creștere importantă a indicelui ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, care a intrat în noul an la peste 3% și a crescut cu aproape 70% față de perioada similară a anului trecut.
Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,17%, faţă de cotaţia de 3,15% înregistrată joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,26%, de la 3,25 joi.
Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.
sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Care sunt tehnicile care păstreză legumele și fructele proaspete în supermarket Fructele și legumele arată mai proaspăt în magazin, în timp ce cele cumpărate ieri din același magazin își pierd culoarea și prospețimea. Acest lucru se datorează unor tehnici folosite de supermarket. Citește și: ANF: Câte legume și fructe comercializate în România au avut reziduuri […]