Credincioșii îl sărbătoresc în 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de arginți”
Credincioșii îl sărbătoresc în 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, ”doctorul fără de arginți”
Credincioșii îl sărbătoresc în fiecare an, în data de 27 iulie pe Sfântul Mucenic Pantelimon, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti”, arătându-se prin aceasta cum ca el n-a umblat după averi si s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si creștin următor lui Hristos.
Citește și: Mesaje de Sfântul Pantelimon. FELICITĂRI de Sfântul Pantelimon și URĂRI pentru cei care își sărbătoresc onomastica
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut in anul 284 in orașul Nicomidia. A trăit in timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel in toate puternic ca un leu”, un nume păgân, caci tatăl sau împărtășea credința in zei. Insa Evula, mama sa, era creștina. Aceasta moare la putini ani de la nașterea lui Pantoleon. La indemnul tatalui sau termina Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.
Afla de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridica din moarte un copil care fusese muscat de o năpârca, prin chemarea lui Hristos, cere sa fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.
Sfântul Pantelimon ajunge după putina vreme la o cunoaștere desăvârșita a artei medicale, încât, împăratul Maximian care ii remarcase calitățile, intenționa sa îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon sa renunțe la credința creștina. Pentru ca a refuzat, sfanțului Pantelimon i s-a tăiat capul. In loc de sânge, a curs lapte din trupul sau.
Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale si așezăminte poarta numele sau.
Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat in rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei si la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae si cu ceilalți sfinți doctori fără de arginti si făcători de minuni.
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon
Menționam ca la Mânăstirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfântului Pantelimon. Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galați, Catedrala Mitropolitana din Iași, Mânăstirea Oașa din Alba Iulia si in mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a României), Mânăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).
Citește și: FOTO, VIDEO| Mănăstirea Oașa, refugiul sufletesc într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, cu vedere spre cer și priveliștea unui lac care taie respirația
Cum putem sa ne asemanam Sfantului Pantelimon?
La aceasta întrebare, Părintele Teofil Paraian răspunde: „Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferința cu putere omeneasca, asta o putem face si noi. Si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iată ca suntem si noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon…”
Sursa: Crestinortodox.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune Tăierea pomilor fructiferi este un pas important pentru o recoltă bogată, însă puțini români știu care este momentul ideal pentru începe acest proces. Pentru a produce fructe sănătoase și abundente, pomii fructiferi necesită o îngrijire adecvată, care poate include tăierea regulată, udarea corespunzătoare, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG