Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate vor fi verificați periodic de autorități. Controale la sănătate, performanțe școlare și anturaj
Reprezentanții Serviciului public de asistență socială vor face verificări periodice la domiciliul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. Aceștia vor controla atât performanțele școlare și sănătatea copiilor, cât și anturajul acestora. Dacă se vor constata probleme, autoritățile vor cere ajutor de la medicul de familie, învățător/diriginte sau de la un psiholog, se arată într-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.
Serviciul public de asistenta sociala (SPAS) se va ocupa de monitorizarea creșterii si ingrijirii copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate, conform unui proiect de hotarare adoptat miercuri de Executiv. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, noile reguli mai trebuie doar sa apara in Monitorul Oficial.
In acest sens, reprezentantii SPAS vor face vizite la domiciliul copiilor care au ambii parinti plecati si la cei cu parintele unic sustinator plecat. In principal, acestia vor verifica daca parintii aflati in strainatate au desemnat o ruda care sa se ocupe de intretinerea copilului si daca aceasta indeplineste conditiile necesare impuse de lege. De asemenea, autoritatile vor face vizite la domiciliul copiilor care au un singur parinte plecat si la copiii care revin in tara dupa cel putin 12 luni petrecute peste granite.
Daca se va constata ca nicio ruda n-a fost desemnata de instanta pentru a avea grija de copii, persoana care se ocupa de acest lucru va fi informata ca acela care ia un copil pentru a-l ingriji sau proteja temporar, pana la stabilirea unei masuri de protectie in conditiile legii, are obligatia de a-l intretine si, in termen de 48 de ore, de a anunta autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul, asa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Conform proiectului de hotarare adoptat de Guvern, persoana care creste si ingrijeste un copil care are parintii plecati la munca in strainatate va trebui sa puna la dispozitie toate informatiile pe care le detine despre adresa de contact a acestora.
„Persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu parinte/parinti plecati la munca in strainatate are obligatia de a pune la dispozitie serviciului public de asistenta sociala toate datele si informatiile pe care le detine cu privire la adresa la care pot fi contactati parintii in strainatate si de a face dovada ca mentine legatura cu acestia„, scrie in actul mentionat.
In primele sase luni de la primirea copiei hotararii de delegare a autoritatii parintesti, reprezentantii SPAS vor vizita o data la doua luni la domiciliu rudele desemnate sa aiba grija de copii. Acestia vor oferi informatii si consiliere cu privire la raspunderea pentru cresterea si ingrijirea copiilor si, ulterior, vor face vizite semestrial.
Verificarile vor include performantele scolare, sanatatea si prietenii copilului
In urma efectuarii unei vizite, reprezentantii SPAS vor intocmi un raport referitor la evolutia copiilor si a felului in care acestia sunt ingrijiti, scrie in propunerea de act normativ. Documentul va include obligatoriu informatii despre performantele scolare, starea fizica a copilului si prietenii acestuia.
„Concluziile evaluarii sunt comunicate si persoanelor desemnate de catre instanta sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului, care sunt sprijinite in luarea unor masuri in functie de cauzele identificate. In situatia in care in familie sunt ingrijiti mai multi copii se intocmeste raport pentru fiecare, inclusiv pentru cei care nu sunt de varsta scolara„, prevede proiectul.
In functie de rezultatele raportului, autoritatile vor putea sa ia anumite masuri, dupa cum urmeaza:
– daca randamentul scolar este in scadere, reprezentantul SPAS va informa in scris invatatorul/dirigintele copilului, care va fi obligat sa ceara sprijinul consilierului scolar;
– daca exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului, reprezentantul SPAS va cere sprijinul unui psiholog pentru includerea intr-un program de consiliere psihologica;
– daca dupa trei luni de la inscriere situatia scolara si integrarea copilului in mediul scolar nu se imbunatatesc, invatatorul/dirigintele va fi obligat sa solicite sprijinul consilierilor scolari ai centrului judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala;
– daca se constata degradarea sanatatii copilului, reprezentantul SPAS va contacta medicul de familie si va solicita sprijinul acestuia pentru verificari medicale;
– daca se constata afilierea copilului la un grup de prieteni cu comportament infractional, se va cere sprijinul Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si se va informa scoala la care acesta este inscris.
Daca reprezentantii SPAS vor avea suspiciuni ca exista situatii de abuz, neglijare, exploatare si orice alta forma de violenta, acestia vor trebui sa sesizeze de indata Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului. Suspiciunile vor fi verificate, in mod obligatoriu, in maximum 48 de ore de la primirea sesizarii.
Conform Guvernului, datele centralizate la nivel national arata ca, la data de 30 septembrie 2014, in evidentele autoritatilor locale se aflau in jur de 83.000 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate.
Parintii sunt obligati sa notifice autoritatile cand pleaca la munca in afara tarii
Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa trebuie sa notifice autoritatile cu cel putin 40 de zile inainte de a parasi tara, potrivit reglementarilor actuale ale Legii nr. 272/2004.
„Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara„, prevede actul normativ. Regula se aplica, de asemenea, si in situatia in care ambii parinti decid sa plece.
Prin notificare trebuie desemnata, in mod obligatoriu, o persoana care sa se ocupe de intretinerea copilului atat timp cat parintii sunt plecati, iar aceasta trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba cel putin 18 ani si sa poata sa asigure conditiile necesare pentru cresterea si ingrijirea unui copil.
Cei care nu notifica autoritatile si nu desemneaza o persoana care sa aiba grija de copil in lipsa lor risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.
Prevederile proiectului de hotarare adoptat de Guvern NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial. (C.M.)
sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii