Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate vor fi verificați periodic de autorități. Controale la sănătate, performanțe școlare și anturaj

Publicat

în

copil-alergandReprezentanții Serviciului public de asistență socială vor face verificări periodice la domiciliul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. Aceștia vor controla atât performanțele școlare și sănătatea copiilor, cât și anturajul acestora. Dacă se vor constata probleme, autoritățile vor cere ajutor de la medicul de familie, învățător/diriginte sau de la un psiholog, se arată într-un proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern.

Serviciul public de asistenta sociala (SPAS) se va ocupa de monitorizarea creșterii si ingrijirii copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate, conform unui proiect de hotarare adoptat miercuri de Executiv. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, noile reguli mai trebuie doar sa apara in Monitorul Oficial.

In acest sens, reprezentantii SPAS vor face vizite la domiciliul copiilor care au ambii parinti plecati si la cei cu parintele unic sustinator plecat. In principal, acestia vor verifica daca parintii aflati in strainatate au desemnat o ruda care sa se ocupe de intretinerea copilului si daca aceasta indeplineste conditiile necesare impuse de lege. De asemenea, autoritatile vor face vizite la domiciliul copiilor care au un singur parinte plecat si la copiii care revin in tara dupa cel putin 12 luni petrecute peste granite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Daca se va constata ca nicio ruda n-a fost desemnata de instanta pentru a avea grija de copii, persoana care se ocupa de acest lucru va fi informata ca acela care ia un copil pentru a-l ingriji sau proteja temporar, pana la stabilirea unei masuri de protectie in conditiile legii, are obligatia de a-l intretine si, in termen de 48 de ore, de a anunta autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul, asa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Conform proiectului de hotarare adoptat de Guvern, persoana care creste si ingrijeste un copil care are parintii plecati la munca in strainatate va trebui sa puna la dispozitie toate informatiile pe care le detine despre adresa de contact a acestora.

Persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu parinte/parinti plecati la munca in strainatate are obligatia de a pune la dispozitie serviciului public de asistenta sociala toate datele si informatiile pe care le detine cu privire la adresa la care pot fi contactati parintii in strainatate si de a face dovada ca mentine legatura cu acestia, scrie in actul mentionat.

In primele sase luni de la primirea copiei hotararii de delegare a autoritatii parintesti, reprezentantii SPAS vor vizita o data la doua luni la domiciliu rudele desemnate sa aiba grija de copii. Acestia vor oferi informatii si consiliere cu privire la raspunderea pentru cresterea si ingrijirea copiilor si, ulterior, vor face vizite semestrial.

Verificarile vor include performantele scolare, sanatatea si prietenii copilului

In urma efectuarii unei vizite, reprezentantii SPAS vor intocmi un raport referitor la evolutia copiilor si a felului in care acestia sunt ingrijiti, scrie in propunerea de act normativ. Documentul va include obligatoriu informatii despre performantele scolare, starea fizica a copilului si prietenii acestuia.

Concluziile evaluarii sunt comunicate si persoanelor desemnate de catre instanta sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului, care sunt sprijinite in luarea unor masuri in functie de cauzele identificate. In situatia in care in familie sunt ingrijiti mai multi copii se intocmeste raport pentru fiecare, inclusiv pentru cei care nu sunt de varsta scolara, prevede proiectul.

In functie de rezultatele raportului, autoritatile vor putea sa ia anumite masuri, dupa cum urmeaza:

– daca randamentul scolar este in scadere, reprezentantul SPAS va informa in scris invatatorul/dirigintele copilului, care va fi obligat sa ceara sprijinul consilierului scolar;

– daca exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului, reprezentantul SPAS va cere sprijinul unui psiholog pentru includerea intr-un program de consiliere psihologica;

– daca dupa trei luni de la inscriere situatia scolara si integrarea copilului in mediul scolar nu se imbunatatesc, invatatorul/dirigintele va fi obligat sa solicite sprijinul consilierilor scolari ai centrului judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala;

– daca se constata degradarea sanatatii copilului, reprezentantul SPAS va contacta medicul de familie si va solicita sprijinul acestuia pentru verificari medicale;

– daca se constata afilierea copilului la un grup de prieteni cu comportament infractional, se va cere sprijinul Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si se va informa scoala la care acesta este inscris.

Daca reprezentantii SPAS vor avea suspiciuni ca exista situatii de abuz, neglijare, exploatare si orice alta forma de violenta, acestia vor trebui sa sesizeze de indata Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului. Suspiciunile vor fi verificate, in mod obligatoriu, in maximum 48 de ore de la primirea sesizarii.

Conform Guvernului, datele centralizate la nivel national arata ca, la data de 30 septembrie 2014, in evidentele autoritatilor locale se aflau in jur de 83.000 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate.

Parintii sunt obligati sa notifice autoritatile cand pleaca la munca in afara tarii

Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa trebuie sa notifice autoritatile cu cel putin 40 de zile inainte de a parasi tara, potrivit reglementarilor actuale ale Legii nr. 272/2004.

Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, prevede actul normativ. Regula se aplica, de asemenea, si in situatia in care ambii parinti decid sa plece.

Prin notificare trebuie desemnata, in mod obligatoriu, o persoana care sa se ocupe de intretinerea copilului atat timp cat parintii sunt plecati, iar aceasta trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba cel putin 18 ani si sa poata sa asigure conditiile necesare pentru cresterea si ingrijirea unui copil.

Cei care nu notifica autoritatile si nu desemneaza o persoana care sa aiba grija de copil in lipsa lor risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

 Prevederile proiectului de hotarare adoptat de Guvern NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial. (C.M.)

sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare