Cooperativa ”Plata în Zadar” de la Primăria Alba Iulia funcționează la turație maximă: Bariera de acces în Cetatea Alba Carolina împiedică… accesul și va fi mutată!
Nici nu a început să funcționeze și deja este considerată o investiție inutilă! Aceasta este opinia primarului Mircea Hava despre bariera de acces în Cetatea Alba Carolina, sistem prin care se va încasa o taxă de 2 lei pe oră (cu TVA inclus) de la toți cei care doresc să ajungă cu mașina până în ”Inima Cetății”.
”Tot «săpând», studiind, cred că o s-o mutăm de acolo în altă parte, pentru că la doar 2 lei, din care scoți TVA-ul, nu are niciun rost. Încep să cred că acea barieră este o piedică în calea celor ce vor să intre acolo. Deocamdată îi dăm drumul și vedem cum va fi. Eu va spun sincer – s-ar putea să greșesc – dar nu cred că va fi un lucru bun pentru Cetate”, a spus primarul, vineri, la ședința Consiliului Local.
Astfel, la mai bine de o jumătate de an după ce bariera a fost achiziționată și amplasată (pe bani mulți, ca orice lucrare executată de Grup Corint în cadrul vastului proiect de reabilitare), după ce a fost aprobat și un regulament de funcționare prin care s-a stabilit taxa ce va fi plătită, și chiar înainte de a intra în probe (de luni, 23 februarie), municipalitatea a ajuns la concluzia că, din cauza ei, Cetatea va avea mai puțini vizitatori, deoarece le este îngreunat accesul.
Desigur, semnale de nemulțumire au venit pe parcursul timpului, mai ales de la albaiulienii obișnuiți să intre în Cetate cu mașina, pentru a ajunge la Universitate sau la alte instituții din zonă, și ar fi trebuit să se prevadă faptul că, dacă aceștia vor beneficia de gratuități, sau vor refuza să plătească taxa – lăsându-și mașinile parcate înainte de barieră – investiția nu va fi rentabilă.
În plus, autoritățile au descoperit doar acum unele ”ciudățenii” ale aparaturii (achiziționate ”de pe te miri unde” și în ce condiții), cum ar fi, de exemplu, faptul că raportul cu totalul banilor încasați, pe care îl eliberează aparatul de taxat la sfârșitul zilei, este în limba spaniolă (!!!), ceea ce, cu siguranță, este inacceptabil pentru ANAF și cel mai probabil va fi nevoie de cheltuieli în plus (poate chiar schimbarea lui), pentru a fi adaptat la cerințele Codului Fiscal din România.
Învățămintele din această ”poveste” sunt aceleași ca în cazul altor proiecte ”futuristice” realizate în Alba Iulia, cu costuri considerabile și din buget alături de fondurile europene, dar fără efecte benefice vizibile pentru cetățeni: când vrei să faci ceva, nu ”pune carul înaintea boilor”, încearcă să faci lucrurile ”cu cap” și gândește-te bine dacă este nevoie de ”tichia de mărgăritar”. Poate că banii sunt mai de folos în altă parte. Altfel orașul s-ar putea transforma, din ”Capitala lucrului bine făcut”, în ”Capitala lucrului făcut degeaba”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan