Rămâi conectat

Actualitate

Contracte de peste 5 miliarde de euro pentru creșterea productivității agricole și îmbunătățirea condițiilor de viața din mediul rural

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a încheiat, până în acest moment, contracte de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru 64.850 de investiții în mediul rural, pentru care beneficiarii primesc fonduri nerambursabile în valoare totală de 5,184 miliarde de euro.

Investițiile, propuse pentru finanțare de către fermieri, investitori sau autorități locale, asigură creșterea sau îmbunătățirea producție agricole sau îmbunătățirea vieții în mediul rural prin dezvoltarea infrastructurii rurale.

Pentru „Renovarea și dezvoltarea satelor” prin Măsura 322 a PNDR au fost semnate contracte pentru finanțarea a 789 de proiecte de investiții în spațiul rural românesc. Prin aceste proiecte, autoritățile locale beneficiază de fonduri nerambursabile de 1,713 miliarde de euro pentru realizarea a 10.600 de kilometri de drumuri comunale, de conducte de alimentare cu apă și de conducte de canalizare.

De asemenea, prin submăsura d) a Măsurii 322 („Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în anul 2010”),  au fost refăcute 1.379 de poduri și podețe, precum și 679 de kilometri de drumuri, afectate de inundațiile anului 2010. Valoarea acestor lucrări este de 153,6 milioane de euro, fonduri acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în urma contractării a 143 de proiecte.

Pentru „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” (Măsura 125) APDRP a încheiat 460 de contracte cu o valoare de 508 milioane de euro. Proiectele finanțate cu acești bani asigura irigarea unei suprafețe totale de 130.000 de hectare, în timp ce suprafața de teren protejată de inundații prin investiții ale Măsurii 125, este de 40.266 de hectare.

Totodată, prin Măsura 125 sunt finanțate proiecte de investiții pentru realizarea a 2.000 de kilometri drumurilor agricole în interiorul exploatațiilor agricole și a 1.623 de kilometri de drumuri forestiere.

Până în acest moment, pentru „modernizarea exploataţiilor agricole” (Măsura 121) au fost aprobate pentru finanțare cu fonduri europene peste 200 de exploatații care produc și utilizează energie regenerabilă și au fost sprijinite 145 de exploatații de semi-subzistență. Peste 1.700 de exploatații finanțate prin Măsura 121 aparțin fermierilor care fac parte dintr-o formă asociativă.

În total, prin Măsura 121 sunt încheiate 2.083 de contracte pentru care au fost alocați 774 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Investițiile finanțate pentru „creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” (Măsura 123 împreună cu Schemele de Ajutor de Stat aferente) au creat, prin cele 1.026 de proiecte aflate în implementare, 9.838 de locuri noi de muncă.

Investițiile eligibile care sunt sprijinite financiar prin Măsura 123 sunt centrele de sortare și ambalare ouă, depozitele frigorifice, abatoarele, halele de procesare a legumelor şi fructelor, secțiile de prelucrare a cărnii sau unitățile de producție a sucurilor naturale. Tot în categoria investițiilor care beneficiază de fonduri nerambursabile sunt centrele de vinificație, fabricile de ulei, de produse lactate sau de procesare a mierii.

Prin implementarea acestor investiții, capacitatea unităților care procesează produse agricole crește la peste 11 milioane de tone în fiecare an.

Prin Măsura 312 a PNDR („Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”), au fost finanţate 2.225 de noi microîntreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenţi economici care contribuie direct la dezvoltarea economiei locale. Investițiile în producerea de energie regenerabilă prin Măsura 312 sunt în număr de 499. Alte 42 de investiții se înscriu în domeniul dezvoltării activităților meșteșugărești și de artizanat. Valoarea totală a contractelor aferente acestei măsuri este de 336,4 milioane de euro.

Proiectele de investiţii în turismul rural (Măsura 313), în număr de 986 de proiecte, beneficiază de fonduri nerambursabile de 162 de milioane de euro. Dintre acestea, prin 510 proiecte s-au solicitat fonduri nerambursabile pentru construcţia sau modernizarea de structuri turistice de cazare în spațiul rural.

Agroturismul este vizat de 142 de proiecte. Acestea presupun construcția sau modernizarea pensiunilor agroturistice în care se desfăşoară activități legată de agricultură, creşterea animalelor sau de cultivarea diferitelor tipuri de plante și livezi de pomi fructiferi.

 „Instalarea tinerilor fermieri” (Măsura 112) a prezentat un interes deosebit în rândul fermierilor sub 40 de ani. Astfel, în mediul rural au fost instalați 9.423 de tineri fermieri. Pentru sprijinirea acestora, au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 208 milioane de euro nerambursabili.

Tinerii fermieri instalați la propria lor fermă sunt interesați, în mod deosebit creșterea animalelor și culturile vegetale, așadar de realizarea fermelor mixte. Dintre tinerii fermieri care au fost selectați pentru finanțare prin această măsură, peste 2.000 sunt femei.

De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat 139.879 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,659 miliarde de euro. Până la această dată, au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 68.115 de proiecte în sumă de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 77% a fondurilor disponibile prin PNDR.

APDRP a plătit, până în prezent, beneficiarilor, aproximativ 4,737 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie efectivă de peste 54% din sumele alocate de către Uniunea Europeană.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea