Consumul de droguri în județul Alba, în cifre: Canabisul, etnobotanicele și antidepresivele, în topul preferințelor
Recent, a fost finalizată Strategia antidrog a judeţului Alba pentru perioada 2013-2020. Documentul prezintă în cifre, perspectiva integrată a instituțiilor implicate in reducerea amplorii fenomenului drogurilor la nivelul judeţului nostru.
Astfel, aflăm că un fenomen de amploare este reprezentat de consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic „etnobotanice”, însă cannabisul rămâne cel mai răspandit tip de drog la nivelul judeţului Alba.
De asemenea, potrivit documentului în 2012 și 2013, 37 de persoane au solicitat asistenţă pentru consum de droguri 2012 la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba lulia. În urma analizelor au fost dectate prezența canabisului, amfetaminelor, a altor substanțe anxiolitice și antidepresive. Cu toate acestea in judeţul Alba au fost identificate şi capturate şi alte tipuri de droguri (cocaină, amfetamina, ketamină).
Principalele zone care au un potenţial criminogen mai ridicat in domeniul traficului şi consumului ilicit de droguri sunt potrivit datelor furnizate de BCCO Alba Iulia municipiile Alba lulia. Blaj. Sebeş.
În ceea ce privește acțiunile împotriva traficului de droguri în Alba, în perioada 2012-2013, au fost capturate: 9,7 kg de cannabis, 309,8 grame rezină de cannabis, 11 plante de cannabis, 1 gram de cocaină, 5 grame de ketamină, 11 comprimate de amfetamina, 500 kg de piperonal, 8 kg etnobotanice.
Indicatorul Urgenţe ca urmare a consumului de droguri
În anul 2012 la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba lulia 27 de persoane au solicitat asistenţă pentru consum de droguri, in urma efectuării analizelor la 14 tineri s-a descoperit prezenţa drogurilor in timp la ceilalţi 13 buletinele de analiză au ieşit cu rezultat negativ. La cei 14 în urma analizelor au fost detectate următoarele droguri: 6 – canabis. 5 benzodiazepine. I opioide. I amfetamina. I metamfetamină.
In anul 2013 la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba lulia 10 persoane au solicitat asistenţă pentru consum de droguri, in urma efectuării analizelor la 8 persoane s-a descoperit prezenţa drogurilor după cum urmează : 3 barbiturice. 2 benzodiazepine. I amfetamine. I metamfetamină, 1 opioide. (Sursa: UPU Alba)
Piaţa drogurilor în Alba
La nivelul judeţului Alba au fost identificate ca fiind zone care au un potenţial criminogen mai ridicat in domeniul traficului şi consumului ilicit de droguri, municipiile Alba lulia. Blaj. Sebeş şi localităţile din apropierea acestora, in ceea ce priveşte căile de acces ale drogurilor. in urma activ ităţilor destaşurate s-a stabilit faptul că acestea provin in mare pane din judeţele invecinate (judeţele Cluj, Sibiu. Alba) şi din străinătate, fiind introduse in ţară prin intermediul serviciilor de transport colete. Totodată o altă sursă de provenienţă a drogurilor este reprezentată de cultivarea ilicită a acestora. in speţă a eannabisului. lucrătorii B.C.C.O. Alba lulia identificand mai multe culturi de cannabis.
Drogurile sunt comercializate la nivel stradal de către dealeri locali. De regulă, consumatorii care fac parte din acelaşi grup de prieteni, pun impreună bani. iar unul dintre ei le achiziţionează. Grupările infracţionale identificate nu au o structură piramidală, lider sau sarcini distincte trasate pentru membrii acestora, ele fiind constituite din mai mulţi tineri care periodic obişnuiesc să consume droguri sau substanţe cu efecte psihoactive. In special membrii lor locuiesc relativ in acccaşi arie geografică, cartier, sunt colegi de şcoală sau au aceleaşi preocupări, privind genul muzical preferat, mod de viaţă şi hobby-uri.
Se constată faptul că persoanele pretabilc la consumul ilicit de droguri sau substanţe cu efecte psihoactive, sunt atrase de localurile in care se ascultă preponderent muzică hip-hop sau rock. cu o amplasare ferită de principalele artere de circulaţie ale localităţilor, avand o clientelă fidelă de mai mulţi ani. greu de penetrat.
Un fenomen dc amploare intalnit la nivelul judeţului este reprezentat de consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic „etnobotanice”, acestea fiind accesibile datorită preţului scăzut. Substanţele in cauză sunt consumate adesea in grupuri dc prieteni, la locuinţele lor. mai rar in locuri publice gen discoteci şi baruri.
Cannabisul este cel mai răspandit tip de drog la nivelul judeţului Alba. acesta fiind intalnit atat sub formă de rezină de cannabis, cat şi sub formă dc marijuana. Cu toate acestea in judeţul Alba au fost identificate şi capturate şi alte tipuri de droguri (cocaină, amfetamina, ketamină). Drogurile mai sus menţionate, precum şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic “etnobotanice”. sunt consumate atât prin fumare cat şi prin prizare. (Sursa: B.C.C.O. Alba lulia)
Informaţii despre traficul şi consumul ilicit de droguri la nivelul județului Alba
În perioada 2012-2013. in urma activităţilor desfăşurate dc către lucrătorii Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Alba lulia, in dosarele penale instrumentate de către D.I.I.C.O.T. S.T. Alba lulia. au fost arestate un număr de 57 de persoane pentru săvarşirea de infracţiuni incriminate de Legea 143 din 2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit dc droguri.
Ca urmare a activităţilor desfăşurate au fost realizate in total următoarele capturi: 9720 grame cannabis, 309,8 grame rezină dc cannabis, I I plante de cannabis, I gram de cocaină. 5 grame de ketamină, I I comprimate de amfetamina, 500 kg de piperonal. 8 kg etnobotanicc. (Sursa: B.C.C.O. Alba lulia)
Datele privind infracţionalitatea la regimul drogurilor la nivelul judeţului Alba pentru perioada 2012-2013 sunt: in anul 2012 au fost inregistrate un număr de 26 dosare, 4 rechizitorii, 29 inculpaţi trimişi in judecată şi 13 arestaţi, iar in anul 2013 au fost inregistrate 22 dosare, 8 rechizitorii, 35 inculpaţi trimişi in judecată şi 13 arestaţi. (Sursa: DIICOT – ST Alba lulia)
În perioada 2012-2013, numărul de incidente de tulburare a ordinii publice la nivelul judeţului Alba datorate consumului de alcool sunt: 177 de infracţiuni din care in mediul urban 101 iar in mediul rural 76, şi 2748 contravenţii din care 1587 in mediul urban iar in mediu rural 1 161. Tot pentru aceeaşi perioadă numărul faptelor săvarşite sub influenţa consumului de alcool au fost: 150 furturi (mediu urban 130, mediul rural 20), 436 agresiuni ( mediul urban 327, mediul rural 109), autoagresiuni 1, tentative de suicid 8 (mediul urban 6, mediul rural 2), 7 accidente de circulaţie 63 dintre care 17 accidente grave şi 46 accidente uşoare, au fost suspendate un număr de 824 permise şi 431 de permise au fost anulate. (Sursa: IP.J Alba)
In perioada 2012-2013, numărul de incidente de tulburare a ordinii publice la nivelul judeţului Alba datorate consumului de alcool au fost de 240. aplicandu-se 240 sancţiuni contravenţionale, din care 135 de avertismente şi 105 amenzi in \a lo a re totală de 13.600 lei. Tot pentru aceeaşi perioadă numărul faptelor săvarşite sub influenţa consumului dc alcool au fost de 12 infracţiuni de lovire sau alte violenţe.
Conform Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba zonele din judeţ care au un potenţial mai ridicat de apariţie a acestor tipuri de infracţiuni sunt: comuna Unirea. satul Dăroaia din com. Roşia Montană, localităţile Cetatea de Baltă. Răchita, Scărişoara (comunităţi mari de rromi). municipiile Alba lulia (zona industrială). Aiud (Cartierul Aiudul de Sus). Blaj (Str. Plopilor). Cugir (str. George Coşbuc). Sebeş (cartierul M
Kogălniceanu). (S u r s a : l.J.J Alba)
Potrivit instituțiilor care au elaborat “Strategia antidrog a judeţului Alba pentru perioada 2013-2020”, documentul “reprezintă rezultatul unui proces de consultare la nivelul insituţi ilor judeţene şi locale cu atribuţii in domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri: Instituţia Prefectului JudeţuluiAlba. Consiliul Judeţean Alba. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba. Primăria municipiului Alba lulia. Poliţia Locală Alba lulia. Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba. Agenţia Naţională impotriva Iraficului de Persoane Centrul Regional Alba lulia. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă
Lducaţională Alba. Universitatea ..I Decembrie 1918” Alba lulia. Tribunalul Alba Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba. Arhiepiscopia Ortodoxă Romană Alba lulia. Serviciul de Probaţiune Alba. Direcţia de Sănătate Publică Alba. Penitenciarul Aiud. Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba lulia. Direcţia de Insestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba lulia . Asociaţia “Filantropia Ortodoxă” Alba lulia. Asociaţia ..Pro Tinereţe” Alba lulia.
Strategia dezvoltă cadrul de politici, necesar implementării unui răspuns proactiv faţă de fenomenul consumului de droguri, alcool şi tutun, precum şi a traficului de droguri şi precursori, prin obiective specifice şi acţiuni integrate alo instituţiilor judeţene şi locale.
Noua strategie işi propune să aducă un plus de valoare in ceea ce priveşte reacţia instituţiilor publice la problematica drogurilor, prin dezvoltarea mecanismelor de colaborare inter instituţională. transparenţă decizională. cercetare şi analiză strategică.”
Bogdan Presecan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]