Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Consiliul Naţional al Elevilor vrea mai multe drepturi în noul an şcolar. Priorităţile sunt finanţarea şi transparenţa în educaţie

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că educaţia nu a fost centrată pe elev aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale, iar în acest sens doreşte ca anul şcolar 2013 – 2014, să reprezinte posibilitatea unei investiţii în sistemul educaţional românesc prin luarea unor decizii centrate pe beneficiarul direct al educaţiei, elevul. Iată aşteptările şcolarilor pentru noul an.

Finanțarea sistemului educațional

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba şi Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită Guvernului acordarea a 6% din PIB pentru educație. În prezent, sistemul educațional preuniversitar necesită o creștere a finanțării pentru a fi posibilă revizuirea programei școlare, dotarea tehnică a unităților de învățământ, formarea tinerilor pentru piața muncii și asigurarea unor condiții și servicii sociale favorabile, precum burse, alocații școlare și programe de consiliere și orientare în carieră.

Printre prioritățile de finanțare și evaluare ale sistemului se află și școlile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piața muncii și care nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învățământului teoretic. În învăţământul tehnologic, datorită schimbărilor frecvente a modulelor şi a programei şcolare, elevii şi profesorii sunt bulversaţi şi demotivaţi şi solicită ca această filieră să se axeze pe o formarea de competenţe vizibilă ulterior pe piaţa muncii. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Datorită salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunități în piața muncii. Astfel, datorită lipsei de competiţie şi de selecţie, ajung în sistem oameni care nu sunt devotaţi profesiei şi care nu deţin în primul rând calităţi de dascăl.

Decontarea transportului elevilor navetiști

Consiliul Judeţean al Elevilor Alba şi Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Suma maximă decontată pentru un abonament lunar emis pentru distanţa de 50 km valorează 120 lei. În multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determină, în continuare, o creştere a abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport. Consiliul Naţional Elevilor, în calitate de apărător al drepturilor elevilor din România, solicită public Ministerului Educaţiei Naţionale să asigure acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Art.84, alin.(3) din Legea Educaţiei Naţionale, impunerea operatorilor de transport a unor tarife rezonabile pentru elevi astfel încât să nu depăşească fondurile existente  şi asigurarea de microbuze şcolare pentru zonele în care nu există operatori de transport publici sau  privaţi.

Statutul Elevului promis din 2011

Conform Art. 80, alin.(2) din Legea Educaţiei Naţionale, Ministerul Educației Naţionale avea obligaţia ca la 8 luni de la data promulgării Legii să aprobe un Statut al Elevului care să cuprindă drepturile şi obligaţiile elevilor. În baza acestui statut, fiecare unitate de învățământ este obligată să-şi elaboreze regulamentul școlar propriu. Consiliul Naţional al Elevilor a înaintat Ministerului Educaţiei Naţionale propunerea de Statut al elevului, adaptată la nevoile existente în educaţie, şi aşteaptă aprobarea acestuia în regim de urgenţă, fiind o necesitate pentru buna implementare a Legii Educaţiei.  Statutul Elevului este un document extrem de important pentru procesul de democratizare a sistemului de învăţământ, un sistem în care drepturile şi obligaţiile elevului sunt garantate şi protejate prin lege. Prin aprobarea Statutului Elevului se intenţionează apărarea drepturilor elevilor şi stabilirea obligaţiilor clare ale acestora în raport cu viaţa şcolară şi actorii sistemului.

Transparenţa în educaţie – subiect tabu

Nu în ultimul rând, Consiliul Judeţean al Elevilor Alba şi Consiliul Naţional al Elevilor constată o totală lipsă de transparenţă în procesul decizional şi consultativ de la nivelul unităţii de învăţământ. O cauză a dezinteresului elevilor pentru viaţa şcolară este chiar lipsa consultării acestora de către profesori şi conducerea şcolii. Consiliul Judeţean al Elevilor Alba şi Consiliul Naţional al Elevilor solicită unităţilor de învăţământ să prezinte la începutul anului şcolar, atât drepturile elevilor, cât și obligaţiile stipulate în Regulamentul intern, să afişeze public deciziile Consiliului de Administraţie, să consulte elevii cu privire la achiziţionarea de bunuri şi alte servicii  din bugetul şcolii, să faciliteze informarea elevilor cu privire la activităţile extraşcolare pe care le pot desfăşura în cadrul instituţiei şi să implice reprezentanţii Consiliului Şcolar al Elevilor în procesul decizional de la nivelul instituţiei.

“Toate problemele din educaţie pleacă de la transparenţa din sistem care lipseşte cu desăvârşire. Mulţi elevi nu sunt interesaţi de viaţa şcolară şi de activităţile care o compun pentru simplul fapt că părerea lor nu este luată în considerare, că multe din deciziile care-i privesc sunt în defavoarea lor iar dezvoltarea personală le este îngrădită. Atât timp cât la început de an şcolar, elevilor din România li se prelucrează Regulamentul de Ordine Interioară  superficial şi li se prezintă doar obligaţiile, nu putem vorbi de o corectitudine în învăţământ şi nici de apropierea elevului către şcoală.” a declarat Andrei Nicolae Popa, Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Alba.

“Din punctual meu de vedere, decontarea abonamentelor de transport ale elevilor este o problemă cu care România se confruntă deja de prea mult timp, o problemă care se poate rezolva atât timp cât există voinţă din partea responsabililor guvernamentali. Sunt câţiva elevi care spun că nu depindeau de acei bani dar şi mai important este că sunt  mai mulţi elevi care depind de acea sumă şi care nu vor mai avea bani să vină la şcoală iar acest lucru se va simţi prin absenţe şi abandon şcolar din toamnă. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Guvernul României trebuie să înţeleagă că pentru mulţi elevi, decontarea integrală a transportului este ultima şi singura şansă ca ei să poată veni la şcoală, dat fiind faptul că provin din familii cu situaţii sociale precare.” a declarat Oscar Gal, Director departament concursuri şcolare şi extraşcolare  din cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor Alba.

“Ne dorim 6% din PIB pentru educaţie, democratizarea sistemului, prin aprobarea Statutului Elevului și obținerea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie!

Prioritățile ministerului pentru acest an ar trebui să asigure un proces educațional corect și transparent. În acest sens, comunicarea cu beneficiarii direcți ai sistemului educațional trebuie întărită. În prezent, nu putem afirma faptul că avem un proces educațional de calitate, transparent deoarece legea nu este integral respectată, statutul elevului nu este aprobat, iar deciziile majore nu sunt luate prin consultarea actorilor sistemului educațional.”  Iulia-Flavia MIRON, președinte al Consiliului Național al Elevilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Publicat

în

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea