Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consilierul judeţean PSD Eugen Popa cercetat pentru incompatibilitate şi conflict de interese

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate a consilierului judeţean PSD Eugen Popa. Acesta este acuzat că a încălcat legislaţia în vigoare în mandatul exercitat în perioada 2004-2008. Aşa cum arătam în paginile ziarului „Unirea” încă din ianuarie 2010, ANI a început la acea vreme o serie de verificări la adresa social-democratului. Potrivit raportului Agenţiei publicat luni, 31 mai, incompatibilitatea se referă la funcţia deţinuţă de Eugen Popa în cadrul Consiliului Judeţean Alba şi derularea unor contracte de parteneriat cu Aitrans SA Aiud şi Media Eveniment SRL Aiud, în cadrul cărora social-democratul a fost acţionar şi cenzor. De asemenea, Popa este bănuit că s-ar fi aflat în conflict de interese atunci când, în şedinţa din 27 martie 2008, el a votat în favoarea aprobării Programului de transport public judeţean de persoane pentru perioada 2008-2011, deşi, la acea dată, avea şi calitatea de cenzor al unei societăţi publice de transport cu sediul în Aiud – S.C. Aitrans S.A. Aiud. De altfel ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia cu privire la posibila săvârşire de către acesta a infracţiunii de conflict de interese. În timp ce Eugen Popa susţine că este nevinovat şi a trimis documente justificative pentru a demonstra acest lucru, fără succes însă, reprezentanţii CJ Alba spun că aşteaptă o înştiinţate oficială din partea ANI pentru a putea lua o decizie cu privire la mandatul celui vizat.
lLa un pas de un precedent… fără precedent
Potrivit reglementărilor ANI „în cazul conflictului de interese, actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea legii, sunt lovite de nulitate absolută, sancţiunile disciplinare putând merge până la eliberarea din funcţie. În plus, persoana care a încălcat obligaţiile legale privind conflictul de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă. Interdicţia se dispune, la solicitarea Agenţiei, de către instanţa competentă, ca sancţiune complementară, în cazul confiscării unei părţi din averea dobândită sau a unui bun determinat ori în cazul conflictelor de interese”. Cu alte cuvinte, în cazul în care justiţia constată, în mod irevocabil, că Eugen Popa s-a aflat în conflict de interese atunci când s-a pronunţat în favoarea Programului de transport, el îşi poate pierde calitatea de consilier judeţean. Şi mai grave ar fi însă consecinţele pe care ar trebui să le suporte întreg Consiliul judeţean, având în vedere că, o eventuală constatare a unui conflict de interese, ar putea atrage după sine anularea hotărârilor Consiliului Judeţean Alba adoptate cu votul celui incompatibil. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, hotărârile CJ Alba puse în aplicare ar deveni nule iar firmele care nu au avut câştig de cauză la licitaţia organizată pentru atribuirea traseelor de transport ar putea cere anularea ei. Mai mult, acestea s-ar putea îndrepta împotriva CJ Alba pentru recuperarea pagubelor.
lPopa greşeşte, CJ Alba plăteşte
Dacă în cazul lui Popa va fi constatată starea de conflict de interese, CJ Alba ar putea fi bun de plată. Nu ar fi însă prima dată când instituţia ar trebui să îndrepte nişte „boacăne” ale fostului preşedinte al instituţiei. În primăvara anului 2008, CJ Alba a fost somat, prin sentinţă judecătorească, să achite circa 1,7 miliarde de lei vechi către o societate comercială, sumă reprezentând datorii lăsate de fosta conducere a instituţiei din mandatul social-democratului Eugen Popa. Pe scurt, în 2003, Popa a contractat verbal, fără licitaţie şi fără identificarea clară a surselor de finanţare, lucrări de asfaltare a unei porţiuni de circa 2 kilometri din drumul judeţean de pe raza comunei Valea Lungă. Banii nu au mai putut fi plătiţi ulterior societăţii S.C. Mova S.R.L., care a acţionat în judecată atât Consiliul Local Valea Lungă cât şi CJ Alba pentru recuperarea creanţelor, în valoare totală de circa 3,5 miliarde de lei vechi. Deşi vina a aparţinut fostului presedinte al CJ Alba, banii au fost plătiţi în cele din urmă din buzunarul cetăţenilor judeţului Alba.
Eugen Popa (PSD) a fost preşedinte al CJ Alba în perioada 2002-2004 iar în prezent se află la al doilea mandat de consilier judeţean.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Cât costă o nuntă în 2025: Oferte pentru viitorii miri la Târgul de Nunți din Alba Mall. Meniuri, rochii de mireasă, costume, prăjituri

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Cât costă o nuntă în 2025: Oferte pentru viitorii miri la Târgul de Nunți din Alba Mall. Meniuri, rochii de mireasă, costume, prăjituri A început sezonul nunților 2025, iar centrul comercial Alba Mall este gazda evenimentului Orașul Mirilor-Târg de Nunți. În acest weekend, viitorii miri pot consulta ofertele comercianților pentru a pune la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea