Consilierii locali stabiliesc taxele pentru funcționarea ”Parcului Sărbătorilor de Iarnă” și a patinoarului din Cetate
Unul dintre proiectele de hotărâre propuse Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia spre dezbatere şi aprobare în ședința de miercuri, 28 noiembrie, vizează Parcului Sărbătorilor de Iarnă ce va funcționa, în perioada 1 decembrie 2012 – 15 ianuarie 2013, în Piața Cetății din Alba Iulia.
Aici vor fi amplasate chioşcuri din lemn, destinate desfăşurării de activităţi de alimentaţie publică, activităţi de comercializare a produselor de artizanat şi a produselor industriale de sezon. O parte din chioşcuri vor fi executate de către comercianţii doritori să participe la acest eveniment pe cheltuiala lor, iar altă parte vor fi executate de administrația locală urmând să fie închiriate. În parc vor mai fi amplasate Căsuţa lui Moş Crăciun, o scenă în aer liber unde să se desfăşoare spectacole, bradul de Crăciun și un patinoar artificial demontabil, cu o suprafață de 700 mp, răspunzându-se astfel solicitărilor făcute de amatorii de sporturi de iarnă în aer liber.
Pentru acoperirea cheltuielilor cu patinoarul (care sunt foarte mari) și a celor aferente funcţionării parcului sunt propuse taxe speciale: pentru activitatea de alimentaţie publică – 1 leu/mp/zi; pentru comercializarea produselor de artizanat şi a produselor industriale de sezon – 0,8 lei/mp/zi; pentru închirierea chioşcurilor pentru activitatea de alimentaţie publică – 2 lei/mp/zi; pentru închirierea chioşcurilor pentru desfacerea produselor de artizanat şi a produselor industriale de sezon 1 leu/mp/zi; taxa de utilizare temporară a locurilor publice pentru amplasarea patinoarului în cuantum de 0,1 lei/mp/zi.
”Pentru amplasarea patinoarului, am contactat mai multe societăţi din ţară care desfaşoară activitate în acest domeniu şi am studiat modalitatea în care alte primării din ţară au amplasat patinoare în cadrul acestor parcuri ale sărbătorilor de iarnă. Din informaţiile ce ne-au fost furnizate a rezultat faptul că pentru închirierea unui patinoar ar fi necesară o sumă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile de exploatare (apă, energie electrică, personal de deservire, etc), ori noi nu dispunem de aceste sume. Alte primării din ţară au cumpărat patinoare la preţuri cuprinse între 300.000 şi 400.000 de euro, sume de care noi nu dispunem. Tarifele cu care firmele închiriază patinoare sunt de circa 10% din preţul de achiziţie al unui asemenea echipament, având în vedere că durata de exploatare a unui asemenea obiectiv este de 10 ani. În alte localităţi din ţară s-au încheiat contracte de asociere între Primărie şi firmele care deţin aceste echipamente, însă noi nu considerăm ca fiind legală o astfel de soluţie, motive pentru care propunem soluţia stabilirii unei taxe speciale pentru amplasarea patinoarului, taxă ce va fi achitată de către societatea care îl va amplasa, aceasta asigurând şi exploatarea, transportul şi întreţinerea acestuia pe întreaga perioadă”, precizează reprezentanții administrației locale în raportulde specialitate ce însoțește propunerea de hotărâre.
Aceștia mai spun că banii încasați din respectivele taxe vor fi folosiți pentru plata energiei electrice, apa-canal, iluminat public, paza zonei, amplasarea toaletelor ecologice şi a containerelor destinate colectării gunoiului, asigurarea unei macarale de 3-4 tone şi a unui stivuitor necesare încărcării/descărcării din mijlocul de transport a patinoarului artificial şi a celorlalte echipamente necesare bunei funcţionări a acestuia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba
Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba Ca urmare a cererii adresate de o companie din București înregistrată la Agenția pentru Protecţia Mediului Alba cu nr. 10489/22.09.2023, APM Alba a emis în data de 18 decembrie 2024, acordul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun