Rămâi conectat

Actualitate

Conferinţa judeţeană a UNPR

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Astăzi, la Hotelul Parc din municipiul Alba Iulia, are loc Conferinţa judeţeană a partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României. La conferinţă participă delegaţii din întreg judeţul care vor alege noua structură de conducere a organizaţiei pentru următorii 4 ani. Din partea conducerii centrale vor fi prezenţi domnul senator Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare şi deputatul Valeriu Steriu, vicepreşedinte. (A.C.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Panouri fotovoltaice: Cât pot câștiga românii din vânzarea energiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Panouri fotovoltaice: Cât pot câștiga românii din vânzarea energiei

Mulți români își montează aceste sisteme din banii lor, pentru că programul statului, denumit Casa Verde, înseamnă luni de așteptare și multă birocrație.

Până acum, din cele 44.000 de dosare depuse, nici jumătate nu au fost evaluate și aprobate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministerul Mediului susține că, până la sfârșitul anului, va fi organizată o sesiune la care se așteaptă să fie înregistrare sute de mii de cereri.

Claudiu și-a instalat panourile fotovoltaice din banii lui. Și asta pentru că a vrut să scape de birocrația prin care ar fi trebuit să treacă pentru finanțarea de la Administrarea Fondului pentru Mediu.

Claudiu Sasu, prosumator: ”Așteptarea asta ne costă, sistemul meu e ceva mai complex, a costat vreo 35.000 de euro, dar e un sistem mare, capabil să îmi asigure energia pentru trei mașini electrice, pentru încălzire și evident să mai și vând în rețea. Ca și idee, în ultimele cinci luni am vândut în rețea de 7.700 de lei”.

Mulți fug de programul Casa Verde din aceleași cauze: birocrația și suma mică finanțată, doar 20.000 de lei.

Răzvan Cărpinișan, consultant sisteme fotovoltaice: ”Timpul de așteptare e foarte mare, clienții preferă să își instaleze pe banii proprii, să nu aștepte. Cererea a explodat în ultimele luni, cred că a început undeva din mai, martie, un interes foarte mare pe fotovoltaice. O casă care consumă undeva la 400 de kwh pe lună și s-a montat un sistem de 5,4 kw, preț total de 6.300 de euro. În acest cost au intrat 12 panouri de 450 w”.

Până acum, o persoană care voia să își monteze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde trebuia să apeleze la un instalator.

Autoritățile speră să fie 30.000 de prosumatori până la sfârșitul anului

Acesta se ocupa de dosarul care trebuie depus la Administrația Fondului pentru Mediu și să se ocupe astfel de toată birocrația. Acum însă lucrurile s-ar putea simplifica pentru următoarea sesiune, după exemplul Rabla Electrocasnice.

Mihai Verșescu, Organizația Patronală a Proucătorilor de Energie din Surse Regenerabile: ”Viitorul prosumator să se adreseze el direct Fondului de Mediu, nu cum este în momentul actual, printr-un instalator. Gândiți-vă, dacă sunt de exemplu 500 de dosare sau un instalator poate să aibă 10 dosare, 500, au existat cazuri cu 2.000 de dosare, în cât timp poate să aplice la acest program? Așa, fiecare consumator este anunțat cu o perioadă anterioară de 2-3 săptămâni, își pregătește aceste acte și le încarcă singur pe platforma AFM. Va scădea și costul proiectului, pentru că instalatorii în prezent au personal angajat pentru birocrația statului român”.

În acest moment, sunt înregistrați 17.400 de prosumatori, cum sunt numiți cei care produc energie pentru consum propriu și vând surplusul, fiind conectați la sistemul național.

Estimările autorităţilor arată că, până la sfârşitul anului, numărul lor va fi de 30.000 de prosumatori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Se lasă frigul la BNR: Banca va face economie la gaz  și curent. La câte grade se va munci

Culda Ionică

Publicat

în

Se lasă frigul la BNR: Banca va face economie la gaz  și curent. La câte grade se va munci

Reprezentații Băncii Naționale au anunțat că odată cu venirea sezonului rece se va face economie, temperatura din birou fiind de maxim 19 grade și accesul la lumina din birou se va face pe bază de cartelă.

În acest moment, în clădirea BNR se lucrează la schimbarea becurilor clasice cu surse de iluminat pe bază de tehnologie LED, arată reprezentanţii BNR. Este vorba de 20% dintre becuri, întrucât sistemul de iluminat este deja asigurat în proporţie de 80% cu surse de mare eficienţă energetică (tehnologie LED), susţine BNR. Excepţie fac corpurile de iluminat de patrimoniu, utilizate doar în scop muzeal.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, în clădirea BNR se lucrează la montarea de senzori de mişcare pentru controlul automat al iluminatului şi de senzori „crepusculari” pentru zonele cu trafic intermitent. În plus, în fiecare zi, în intervalul 0.00-5.00, iluminatul clădirii va fi oprit „fără a afecta zona turistică şi zona de protecţie/securitate”, a răspuns BNR.
Banca Naţională a României mai susţine că va instala în fiecare birou întrerupătoare cu cartelă, precum în hoteluri. Acestea ar putea controla funcţionarea iluminatului, precum şi sistemul de climatizare.

De ce 19 grade Celsius?

Inginerul Tiberiu Catalina, specialist în auditare energetică, a explicat  că 19 grade Celsius este o temperatură standard implementată de mult în alte țări, cum e Franța. „Această temperatură de confort nu depinde doar de temperatura aerului, depinde și de metabolism, de ce activitate facem și de nivelul de vestimentație. S-a ales, cel mai probabil, 19 grade, un grad sub temperatura recomandată de norme – în Franța, 19 grade este temperatura pe care o recomandă normele, la noi e 20 – ca un răspuns al nevoii de a schimba consumul energetic”, spune specialistul.

Sursă: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| PERCHEZIȚII de amploare în Alba și în țară la Mafia Lemnului: Peste 140 de locații vizate de poliție

Ziarul Unirea

Publicat

în

PERCHEZIȚII de amploare în Alba și în țară la Mafia Lemnului: Peste 140 de locații vizate de poliție

146 de percheziții au loc, miercuri dimineață, în mai multe județe din România, la persoane și companii suspectate de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani, anunță Poliția Română. Vor fi făcute percheziții și la sediile a 17 ocoale silvice.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic”, se arată în comunicatul poliției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul integral al Poliției Române:

La data de 28 septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea