Rămâi conectat

Ştirea zilei

Conferinţă despre Michelangelo, la Liceul de muzică din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Luni, 28 februarie 2011, în sala de festivităţi a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia a avut loc o manifestare cultural-artistică de omagiere a genialului Michelangelo Buonarroti, şi a Renaşterii italiene în general. Aceasta a fost organizată de instituţia gazdă, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, Filiala Batthyaneum şi Centrul Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”. Pe ansamblul ei, această manifestare a stat sub semnul unei apropieri peste vreme între cultura română şi cultura italiană, între actuali profesori şi elevi, şi foşti profesori şi elevi, precum şi între românii albaiulieni şi prietenii lor italieni care promovează de zeci de ani schimburile culturale dintre cele două ţări, precum domnul Gianfranco Fraccarolo, directorul centrului cultural italian ce poartă, neîntâmplător, numele arhitectului Cetăţii noastre.
Oficiile de gazdă a evenimentului au fost făcute de doamna Doina Hendre Biro, fostă profesoară la acest liceu, critic şi istoric de artă, ce activează actualmente în templul cultural albaiulian al Bibliotecii Batthyaneum. Domnia sa i-a prezentat publicului pe trei foşti elevi ai acestui liceu, care şi-au dat în timp proba valorii lor incontestabile, devenind nume cunoscute atât pe scenele din ţară cât şi peste hotare: pianistul Ovidiu Pârjol, violonistul Liviu Cernat şi soprana Roxana Leahu. În pofida sălii lipsite de rezonanţa uneia de spectacole, interpretarea lor din Scarlatti, Vivaldi şi Handel a fost irepoşabilă şi cu atât mai emoţionantă cu cât a stârnit multe amintiri, atât lor, de pe vremea când evoluau aici ca elevi, cât şi profesorilor şi prietenilor lor din sală. Impresionantă a fost şi recitarea unui sonet a lui Michelangelo, de către două eleve ale liceului, alternativ, în limba română (Ioana Biro) şi italiană (Jacqueline Albani Rocchetti). Doamna Biro a susţinut apoi o conferinţă despre Michelangelo Buonarroti, demnă de a fi predată studenţilor de la arte, în amfiteatrele lor. De asemenea, tânărul sculptor Narcis Borteş (provenit şi el tot de la această şcoală care, iată, formează valori umane şi artistice remarcabile) a dezvăluit celor prezenţi, cu umor şi imaginaţie, o faţă nevăzută a lui Buonarroti. În încheiere, a fost prezentat un proiect finanţat de centrul cultural italian, constând într-un concurs de lucrări cu tematică renascentistă. Invitat să spună câteva cuvine în calitate de finanţator al acestui proiect, Gianfranco Fraccarolo a făcut o referire pilduitoare la rădăcina latină comună a popoarelor român şi italian, atrâgând atenţia tinerilor: „Dacă nu ştiţi de unde veniţi, nu veţi şti nici unde vă îndreptaţi…”
De menţionat că, pe lângă mulţimea de elevi de la liceul de muzică s-a aflat şi un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Apulum”, însoţit de prof. Raluca Pescaru, care ne-a mărturisit intenţia de a coordona un proiect extracurricular cu elevii săi, pe aceeaşi tematică.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !

Cezar Lancrajan

Publicat

în

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea