Rămâi conectat

Actualitate

Condițiile în care ucenicia este considerată vechime în muncă pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, stabilite de ÎCCJ

Ziarul Unirea

Publicat

în

uceniciPotrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru perioadele de dinainte de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerată stagiu de cotizare şi/sau vechime în muncă doar în anumite condiţii. Decizia judecătorilor a apărut recent în Monitorul Oficial, astfel că a devenit obligatorie pentru toate instanţele din ţară.

Prin Decizia ICCJ nr. 18 din 5 octombrie 2015 a Completului competent să judece recursul în interesul legii – care a apărut miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801 –, s-a hotărât că, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerată, după caz, stagiu de cotizare şi/sau vechime în muncă doar în anumite condiţii.

Mai exact, judecătorii au analizat regimul uceniciei de-a lungul timpului şi au stabilit că perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:

– este considerată stagiu de cotizare dacă ucenicul a primit salariu sau a cotizat la fostele case de asigurări sociale (pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1949);

– este considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicului a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar reprezintă stagiu de cotizare numai dacă s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954);

– este considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1954 şi 1 aprilie 2001).

Decizia Curţii este obligatorie pentru toate instanţele judecătoreşti de la data publicării în Monitorul Oficial.

Recursul în interesul legii referitor la includerea uceniciei la calculul vechimii în muncă a fost formulat de Avocatul Poporulu în primăvara acestui an, având în vedere că instanţele judecătoreşti au dat soluţii diferite în numeroasele cauze prin care s-a solicitat recunoaşterea perioadei de ucenicie ca vechime în muncă.

Concret, în sesizarea adresată ICCJ se arăta că instanţele fie au admis, fie au respins cererile. În soluţiile de admitere, judecătorii au considerat că trebuie probată existenţa unui contract de ucenicie, nu a unui contract de muncă, în timp ce soluţiile de respingere au avut la bază lipsa contractului de muncă pe perioada uceniciei.

În sesizare, Avocatul Poporului a subliniat că unele instanţe şi-au bazat soluţiile de admitere şi pe punctul de vedere al Casei Naţionale de Pensii Publice, conform căruia „ucenicii pot beneficia de valorificarea ca vechime în muncă a perioadei de ucenicie doar dacă dovedesc că în perioada de ucenicie au primit salariu pentru care s-a virat contribuţia de asigurări sociale de stat”.

În prezent, ucenicii beneficiază de toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii în cazul salariaţilor, iar regulile pentru organizarea, desfăşurarea şi controlul activităţii de ucenicie sunt reglementate prin Legea nr. 279/2005.

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE LICEU 2024: Cum se calculează media de intrare la liceu pentru elevii care au dat Evaluarea Națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE LICEU 2024: Cum se calculează media de intrare la liceu pentru elevii care au dat Evaluarea Națională Elevii care au susținut Evaluarea Națională anul acesta au primit rezultatele inițiale miercuri, 3 iulie 2024. După perioada de rezolvare a contestațiilor, pe 9 iulie, se afișează varianta finală a notelor, urmând apoi admiterea la liceu. Iată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea