Rămâi conectat

Actualitate

Condițiile în care ucenicia este considerată vechime în muncă pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, stabilite de ÎCCJ

Publicat

în

uceniciPotrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru perioadele de dinainte de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerată stagiu de cotizare şi/sau vechime în muncă doar în anumite condiţii. Decizia judecătorilor a apărut recent în Monitorul Oficial, astfel că a devenit obligatorie pentru toate instanţele din ţară.

Prin Decizia ICCJ nr. 18 din 5 octombrie 2015 a Completului competent să judece recursul în interesul legii — care a apărut miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801 –, s-a hotărât că, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerată, după caz, stagiu de cotizare şi/sau vechime în muncă doar în anumite condiţii.

Mai exact, judecătorii au analizat regimul uceniciei de-a lungul timpului şi au stabilit că perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:

Elit - Gustul Desăvârșit

– este considerată stagiu de cotizare dacă ucenicul a primit salariu sau a cotizat la fostele case de asigurări sociale (pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1949);

– este considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicului a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar reprezintă stagiu de cotizare numai dacă s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954);

– este considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1954 şi 1 aprilie 2001).

Decizia Curţii este obligatorie pentru toate instanţele judecătoreşti de la data publicării în Monitorul Oficial.

Recursul în interesul legii referitor la includerea uceniciei la calculul vechimii în muncă a fost formulat de Avocatul Poporulu în primăvara acestui an, având în vedere că instanţele judecătoreşti au dat soluţii diferite în numeroasele cauze prin care s-a solicitat recunoaşterea perioadei de ucenicie ca vechime în muncă.

Concret, în sesizarea adresată ICCJ se arăta că instanţele fie au admis, fie au respins cererile. În soluţiile de admitere, judecătorii au considerat că trebuie probată existenţa unui contract de ucenicie, nu a unui contract de muncă, în timp ce soluţiile de respingere au avut la bază lipsa contractului de muncă pe perioada uceniciei.

În sesizare, Avocatul Poporului a subliniat că unele instanţe şi-au bazat soluţiile de admitere şi pe punctul de vedere al Casei Naţionale de Pensii Publice, conform căruia „ucenicii pot beneficia de valorificarea ca vechime în muncă a perioadei de ucenicie doar dacă dovedesc că în perioada de ucenicie au primit salariu pentru care s-a virat contribuţia de asigurări sociale de stat”.

În prezent, ucenicii beneficiază de toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii în cazul salariaţilor, iar regulile pentru organizarea, desfăşurarea şi controlul activităţii de ucenicie sunt reglementate prin Legea nr. 279/2005.

sursa:avocatnet.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Publicat

în

Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Surpriză pentru țările din Occident, care au impus sancțiuni Rusiei. Rubla rusă a devenit moneda cu cea mai bună performanță din acest an, în ciuda unei crize economice, care se desfășoară la scară largă și care a fost declanșată de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și putea proteja sectorul financiar.

Astfel, rubla rusească a redus pierderile de la începutul zilei și s-a apreciat astăzi, 18 mai, față de dolar și s-a îndreptat din nou spre maximul ultimilor cinci ani în raport cu moneda euro, în condițiile în care câțiva cumpărători de gaz din Europa au încercat să satisfacă cererea Rusiei de plată în ruble.

Rubla, mai puternică decât dolarul american

La ora 10.27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar, la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea câștigase 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 în raport cu euro, apropiindu-se din nou de cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, atins săptămâna trecută.

Banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere

Raliul rublei la maximele multianuale a fost încetinit în această săptămână, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 de dolari pe lună. Limita anterioară era de 10.000 de dolari.

Companiile axate pe exporturi sunt în continuare obligate să convertească 80% din veniturile lor, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și valută.

Moscova a cerut statelor europene plata în ruble pentru gazele livrate

Cumpărătorii de gaze din Europa se chinuiau să rezolve o enigmă în materie de plăți, după ce Moscova a cerut la sfârșitul lunii martie cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să își piardă aprovizionarea, și păreau să adopte poziții diferite în privința schemei de plată.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg. Până acum se știe că Ungaria și Italia ai anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.

PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

Publicat

în

Polițiștii din Blaj au prins o femeie din Mureș, posesoare a unui mandat de executare pentru furt: A fost depusă în Penitenciarul Gherla

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.45, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au identificat și reținut o femeie, de 39 de ani, din municipiul Târgu Mureș, județul Mureș, care este posesoarea unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis, la data de 11 aprilie 2022, de Judecătoria Târgu Mureș.

Femeia a fost condamnată la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani și două luni închisoare, pentru  furt și se sustrăgea executării pedepsei, fiind dată în urmărire.

Condamnata a fost depusă în Penitenciarul Gherla, pentru executarea pedepsei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 12.50, pe DN 67 C, între Șugag și Oașa, un bărbat de 38 de ani, din municipiul Constanța, în timp ce conducea o motocicletă, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare