Condițiile Bruxelles-ului pe tema legii pensiilor speciale, pentru a primi banii din PNRR
Condițiile Bruxelles-ului pe tema legii pensiilor speciale, pentru a primi banii din PNRR
Oficialii din Comisia Europeană le-au transmis miniștrilor Guvernului Ciolacu mai multe condiții privind modul cum să modifice legea pensiilor speciale, iar schimbările să fie acceptate și de Bruxelles, printre acestea fiind ridicarea pragului de impozitare.
România trebuie să aibă gata legea pensiilor speciale, dacă vrea să depună cererea de plată numărul 3, fiind unul din obiectivele puse în lista de ținte și jaloane din T4/2022.
Potrivit informațiilor, Comisia le-a transmis că acea impozitare de 15% a pensiilor speciale ar trebui crescută la minim 20%, fiind preferabil chiar un 25%, iar toți beneficiarii de pensie specială să primească acest tratament. Adică să nu fie impusă impozitarea doar unora cu venituri mai mari. De asemenea, nu e o problemă faptul că ar fi impozitată doar partea de necontributivitate.
Un alt element indicat de responsabilii de la Comisia Europeană este perioada pentru baza de calcul. Trebuie renunțată la formula cu o bază de calcul care să țină cont de lefurile pe ultimele 12 luni și să se treacă la o formulă în care raportarea să fie la minim ultimele 48 de luni de activitate.
Procentele privind cât la sută din ultimele lefuri să intre în baza de calcul rămân la latitudinea autorităților române, dar e recomandat să mai fie scăzute, acolo unde se poate. În forma legii care nu a trecut de CCR, magistrații se bucurau de 80% din veniturile media veniturilor pe mai multe luni, în timp ce alte categorii aveau lăsat procentul de 65% din media veniturilor pe un număr de luni.
CITEȘTE ȘI: Noi PENSII SPECIALE în România: Ce categorii vor beneficia de ele și ce prevede proiectul
De asemenea, oficialii europeni le-au transmis că trebuie să facă o inițiativă care să treacă de filtrul CCR, potrivit informațiilor „Adevărul”. Surse din Coaliție au precizat pentru ziar că acest detaliu a fost interpretat drept o reanalizare a recalculării pensiilor, însă într-un mod în care să nu afecteze veniturile aflate în plată, în sensul în care acestea să nu fie diminuate deloc.
Parlamentul ține la sertar legea
Cu toate că au avut motivarea încă din luna august, aleșii nu s-au mai sinchisit să facă nici sesiune extraordinare, dar nici să atace subiectul la nivel de dezbatere parlamentară.
Mai mult, joi este așteptată de la CCR o decizie privind legea de interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș
Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș Tânăra moață Ana Berindei a câștigat, în weekend-ul ce abia s-a încheiat, trofeul secțiunii la categoria Muzică populară, 9-11 ani, în cadrul Festivalului Național-Concurs “LA IZVOR […]