Rămâi conectat

Ştirea zilei

Condițiile Bruxelles-ului pe tema legii pensiilor speciale, pentru a primi banii din PNRR

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Condițiile Bruxelles-ului pe tema legii pensiilor speciale, pentru a primi banii din PNRR

Oficialii din Comisia Europeană le-au transmis miniștrilor Guvernului Ciolacu mai multe condiții privind modul cum să modifice legea pensiilor speciale, iar schimbările să fie acceptate și de Bruxelles, printre acestea fiind ridicarea pragului de impozitare.

România trebuie să aibă gata legea pensiilor speciale, dacă vrea să depună cererea de plată numărul 3, fiind unul din obiectivele puse în lista de ținte și jaloane din T4/2022.

CITEȘTE ȘI: Pensii speciale 2023: Modificări radicale, anunțate de premierul Ciucă. Magistrații, cei mai afectați de amendamentele coaliției

Potrivit informațiilor, Comisia le-a transmis că acea impozitare de 15% a pensiilor speciale ar trebui crescută la minim 20%, fiind preferabil chiar un 25%, iar toți beneficiarii de pensie specială să primească acest tratament. Adică să nu fie impusă impozitarea doar unora cu venituri mai mari. De asemenea, nu e o problemă faptul că ar fi impozitată doar partea de necontributivitate.

CITEȘTE ȘI: Pensii speciale 2023: Peste 10.000 de euro net pe lună pentru primul special al țării, un fost procuror din județul Alba!

Un alt element indicat de responsabilii de la Comisia Europeană este perioada pentru baza de calcul. Trebuie renunțată la formula cu o bază de calcul care să țină cont de lefurile pe ultimele 12 luni și să se treacă la o formulă în care raportarea să fie la minim ultimele 48 de luni de activitate.

Procentele privind cât la sută din ultimele lefuri să intre în baza de calcul rămân la latitudinea autorităților române, dar e recomandat să mai fie scăzute, acolo unde se poate. În forma legii care nu a trecut de CCR, magistrații se bucurau de 80% din veniturile media veniturilor pe mai multe luni, în timp ce alte categorii aveau lăsat procentul de 65% din media veniturilor pe un număr de luni.

CITEȘTE ȘI: Noi PENSII SPECIALE în România: Ce categorii vor beneficia de ele și ce prevede proiectul

De asemenea, oficialii europeni le-au transmis că trebuie să facă o inițiativă care să treacă de filtrul CCR, potrivit informațiilor „Adevărul”. Surse din Coaliție au precizat pentru ziar că acest detaliu a fost interpretat drept o reanalizare a recalculării pensiilor, însă într-un mod în care să nu afecteze veniturile aflate în plată, în sensul în care acestea să nu fie diminuate deloc.

Parlamentul ține la sertar legea
Cu toate că au avut motivarea încă din luna august, aleșii nu s-au mai sinchisit să facă nici sesiune extraordinare, dar nici să atace subiectul la nivel de dezbatere parlamentară.

Mai mult, joi este așteptată de la CCR o decizie privind legea de interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU în Apuseni: O anexă gospodărească din Vadu Moților a luat foc. Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în Apuseni: O anexă gospodărească din Vadu Moților a luat foc. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit mați dimineața, în jurul orei 7.00, în localitatea Răzești din comuna Vadu Moților. Au intervenit pompierii cu trei autospeciale. Citește și: FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Locatarii de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia au chemat pompierii în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare