Condiții mai drastice pentru românii care contractează un credit bancar
Impunerea unei limite la gradul de îndatorare pe care îl poate înregistra un client atunci când contractează un credit bancar, fie de nevoi personale sau ipotecar, este una dintre modalităţile prin care Banca Naţională a României (BNR) poate stopa creşterea nesustenabilă a creditării.
Pentru BNR, dar şi pentru întregul sistem bancar, este importantă reducerea riscului de neperformanţă, care poate duce la apariţia unor pierderi semnificative în sectorul bancar, aşa cum am văzut în urmă cu zece ani. „Pragul maxim pentru gradul de îndatorare ar trebui să încorporeze posibile şocuri privind rata dobânzii, cursul de schimb şi venitul“, arată BNR în raportul asupra stabilităţii financiare.
În decembrie 2017, BNR anunţa că aproximativ 25% dintre debitorii bancari au un grad de îndatorare mai mare de 55% din venituri, nivel care indică un număr mare de debitori cu risc ridicat de intrare în „stare de neperformanţă”. Majorarea soldului creditului neguvernamental nu s-a oprit însă. Conform ultimelor date ale BNR, aferente lunii mai, valoarea împrumuturilor acordate sectorului privat au crescut cu 0,3% faţă de luna precedentă şi cu 6,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Soldul creditelor a ajuns la 239,1 miliarde lei, în ciuda creşterii dobânzilor interbancare din ultimele luni. Totuşi majorarea creditării nu va continua în acelaşi mod. „Ne aşteptăm la decelerarea dinamicii anuale a creditării de la 4,7% în 2017 până la 4% în 2018, 2,2% în 2019 şi 0,9% în 2020, într-un context caracterizat de maturitatea ciclului economic post-criză şi rebalansarea politicii economice interne“, spune Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
Dobânzile rămân pe trend ascendent
În acest context a reapărut informaţia că BNR se pregăteşte de limitarea gradului de îndatorare a debitorilor. Este important de remarcat că Banca Naţională este instituţia care decide nivelul dobânzii de politică monetară, în prezent la 2,5%, majorată ca urmare a creşterii inflaţiei. Cum rata inflaţiei a depăşit 5%, este posibil ca BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară, cu scopul de a limita creşterea preţurilor, ceea ce ar duce la un nou val de urcare pentru ROBOR. În prezent, analiştii consideră că ROBOR la trei luni poate urca până la 3,5%, un punct procentual peste nivelul dobânzii de politică monetară. „Creşterea ROBOR este o consecinţă naturală a ceea ce se întâmplă în România”, spune Iacu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.
În scenariul analizat de BNR este prevăzut un prag de 45% pentru nivelul de îndatorare aferent creditelor ipotecare în monedă naţională şi de 30% pentru cele de consum. Este însă doar un scenariu de analiză, după cum a precizat guvernatorul BNR, care a precizat că „nu avem niciun gând să descurajăm creditarea.“ „Dar, într-adevăr, ne interesează o creditare sănătoasă, echilibrată pe componente, sustenabilă şi insist pe acest cuvânt chiar dacă el este păsăresc, sustenabilă“, spune Mugur Isărescu.
Șeful BNR a arătat că în următoarele luni vor fi discuţii cu Asociaţia Română a Băncilor şi cu autorităţile române nebancare despre cum se poate avea o creditare care să fie un motor de creştere economică durabilă, în condiţiile în care creşterea economică de până acum a fost susţinută puternic prin stimuli fiscali, situaţie care nu poate continua.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA la începutul lunii DECEMBRIE 2024: Temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Potrivit acestora, ne așteaptă precipitații în exces la finalul lunii noiembrie și temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată