Concursul pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli va fi organizat în octombrie
Concursul pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli va fi organizat în luna octombrie şi va fi monitorizat de observatori de la Ministerul Educaţiei, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
Acesta a adăugat că de săptămâna viitoare, din cauza numeroaselor plângeri, va începe evaluarea inspectorilor şcolari generali.
Ministrul Educaţiei a spus că în ultima perioadă a primit numeroase sesizări, mesaje publice, referitoare la ceea ce se întâmplă în şcoli sau în inspectoratele şcolare. În acest context, Mircea Dumitru a anunţat că în luna octombrie va fi organizat concursul pentru posturile de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu.
„Una dintre componente va fi o probă scrisă naţională, iar cealaltă componentă, cea judeţeană, va fi extrem de atent monitorizată de noi. În felul acesta vom respecta în integralitate şi spiritul, şi litera legii”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Acesta a mai spus că vor fi trimişi observatori care să se asigure de desfăşurarea în condiţii de intrasigenţă şi corectitudine a acestor concursuri.
„Am aprobat deja în minister metodologia de concurs. Mesajul cred că trebuie să fie acesta: după 10 ani de intruziune politică în şcoală, credem că este momentul pentru reprofesionalizarea învăţământului şcolar”, a spus Mircea Dumitru.
Concursul se va desfăşura începând cu 12 octombrie – data probei scrise organizată la nivel naţional. Proba de evaluare a CV-ului şi interviul vor avea loc în perioada 13 octombrie-11 noiembrie.
El a mai anunţat că, din cauza numeroaselor sesizări şi plângeri pe care le-a primit pe Facebook, pe messenger, pe e-mail sau direct prin scrisori oficiale adresate ministerului, a decis ca săptămâna viitoare să înceapă şi evaluările inspectorilor şcolari generali pe diferite componente: asigurarea calităţii, respectarea legalităţii.
„Echipe mixte din Ministerul Educaţiei vor face aceste evaluări, la finalul cărora, şi intervalul nu va fi foarte lung, voi lua toate măsurile legale care se impun. Vreau să atrag atenţia că am cerut ca evaluarea să fie obiectivă şi intransigent, în aşa fel încât măsurile pe care le vom lua să fie foarte bine documentate şi să nu fie rezultatul unor decizii arbitrare”, a adăugat ministrul.
Mircea Dumitru spunea încă din 20 august că a primit mai multe sesizări privind modul în care, în unele judeţe, se fac numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli şi că nu va ezita să trimită Corpul de control pentru a verifica aceste sesizări şi pentru a lua „măsuri ferme” în situaţiile în care inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii decât cele legate de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză. El le atrăgea atenţia inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor de şcoli trebuie să ţină cont exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii”
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii” Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor, așa cum a avut și supra-taxa pe bănci, adică supra-taxa introdusă deja și va fi plătită tot de cetățeni, spune profesorul de economie Bogdan Glăvan. ”Supra-supra-taxa pe […]
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, […]