Concursul de vinuri ”Strugurele de Aur”: Au intrat în competiție peste 26 de producători din toată țara
Cele mai bune vinuri din țară sunt testate în aceste zile la Alba Iulia, în cadrul concursului ”Strugurele de Aur”, ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediție. Au intrat în competiție peste 26 de companii producătoare care participă cu 170 de probe de vinuri albe, roșii, efervescente dar și vinuri de colecție și vinuri speciale.
Potrivit președintelui Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Dan Boboc, scopul concursului este promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piața vinului într-o competiție benefică în folosul consumatorului dar și educarea publicului privind caracteristicile și tipicitatea vinurilor românești și din import comercializate în România.
Probele au fost secretizate și codificate cu două zile înainte de începerea concursului iar sistemul de notare este cel practicat de Organizația Internațională a Vinului, cu puncte de la 0 la 100.
Pentru a putea participa la concurs fiecare probă de vin trebuie să respecte condițiile de ambalare, marcare și îmbuteliere. În plus fiecare probă trebuie însoțită de buletinul de analiză care conține parametrii fizico-chimici. Ca să testeze vinurile, degustătorului îi sunt servit probe din sticle învelite în hârtie, pentru ca acesta să nu știe ce gustă.
Distincțiile, care nu pot depăși 40% din numărul total de probe intrate în concurs, se acordă în funcție de punctajul obţinut, respectiv între 90 – 100 de puncte – Medalia de aur; între 80 – 89,9 – Medalia de argint; între 70 – 79,9 Medalia de bronz; între 60 – 69,9 Diploma de onoare; între 50 – 59,9 Diploma de participare.
Potrivit specialiștilor vinurile românești câștigă teren și sunt extem de apreciate atât în țară cât și peste hotare. Acest lucru este justificat prin noile soiuri aduse, dar și prin tehnologiile implementate odată cu aderarea la piața comună.
”An de an suntem cu vizibilitate mai mare nu numai prin vinurile produse de români ci și prin vinurile produse de investitorii străini în România. Nu întâmplător aici avem francezi, italieni, germani care au venit și au cumpărat și fac vinuri de mare valoare pe care le duc în țările de origine”, a spus Dan Boboc.
Prezent la conferința de presă din deschiderea concursului, Ioan Stanciu, președintele Asociației Țara Vinului a precizat că județul Alba are condiții excelente pentru cultura viței de vie având în vedere că aici se pot obține vinuri de foarte bună calitate pe plantațiile care însumează 6.400 de hectare.
Concursul se desfășoară la Hotel „Cetate” din Alba Iulia, în perioada 3 – 5 septembrie și este organizat, ca și în anii trecuți, de Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Organizația Națională Interprofesională a Vinului și Consiliul Județean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
România se află în pragul unei crize demografice: Tinerii și adulții cu experiență profesională aleg să emigreze în număr tot mai mare
România se află în pragul unei crize demografice: Tot mai mulți români pleacă, iar revenirea în țară scade drastic În ultimii doi ani, trendul de întoarcere a românilor din diaspora s-a inversat radical: numărul celor care aleg să emigreze definitiv a depășit constant pe cel al celor care se întorc acasă. În 2022, situația era […]
PENSII 2025 | Documentele necesare de oamenii care fac parte din grupa I de muncă. Cum să NU pierzi anii de vechime
Documentele necesare de oamenii care fac parte din grupa I de muncă. Cum să NU pierzi anii de vechime Pentru mulți români care au lucrat înainte de anii 2000 în industrie, construcții sau medii cu expunere la factori de risc, grupa I de muncă reprezintă o parte esențială a carierei profesionale. Această categorie de muncă, […]
Alertă alimentară: Fasole cu cârnați, retrasă din două supermarketuri cunoscute. Riscul la care se expun consumatorii
Alertă alimentară: Fasole cu cârnați, retrasă din două supermarketuri cunoscute. Riscul la care se expun consumatorii care consumă alimentul Supermarketurile Carrefour și Profi au retras de la comercializare un sortiment de fasole cu cârnați marca Maestro, produs de Caroli Food Group Pitești SRL. Totul a început atunci când un client a semnalat prezența unui corp […]