Concursul de vinuri ”Strugurele de Aur”: Au intrat în competiție peste 26 de producători din toată țara
Cele mai bune vinuri din țară sunt testate în aceste zile la Alba Iulia, în cadrul concursului ”Strugurele de Aur”, ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediție. Au intrat în competiție peste 26 de companii producătoare care participă cu 170 de probe de vinuri albe, roșii, efervescente dar și vinuri de colecție și vinuri speciale.
Potrivit președintelui Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Dan Boboc, scopul concursului este promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piața vinului într-o competiție benefică în folosul consumatorului dar și educarea publicului privind caracteristicile și tipicitatea vinurilor românești și din import comercializate în România.
Probele au fost secretizate și codificate cu două zile înainte de începerea concursului iar sistemul de notare este cel practicat de Organizația Internațională a Vinului, cu puncte de la 0 la 100.
Pentru a putea participa la concurs fiecare probă de vin trebuie să respecte condițiile de ambalare, marcare și îmbuteliere. În plus fiecare probă trebuie însoțită de buletinul de analiză care conține parametrii fizico-chimici. Ca să testeze vinurile, degustătorului îi sunt servit probe din sticle învelite în hârtie, pentru ca acesta să nu știe ce gustă.
Distincțiile, care nu pot depăși 40% din numărul total de probe intrate în concurs, se acordă în funcție de punctajul obţinut, respectiv între 90 – 100 de puncte – Medalia de aur; între 80 – 89,9 – Medalia de argint; între 70 – 79,9 Medalia de bronz; între 60 – 69,9 Diploma de onoare; între 50 – 59,9 Diploma de participare.
Potrivit specialiștilor vinurile românești câștigă teren și sunt extem de apreciate atât în țară cât și peste hotare. Acest lucru este justificat prin noile soiuri aduse, dar și prin tehnologiile implementate odată cu aderarea la piața comună.
”An de an suntem cu vizibilitate mai mare nu numai prin vinurile produse de români ci și prin vinurile produse de investitorii străini în România. Nu întâmplător aici avem francezi, italieni, germani care au venit și au cumpărat și fac vinuri de mare valoare pe care le duc în țările de origine”, a spus Dan Boboc.
Prezent la conferința de presă din deschiderea concursului, Ioan Stanciu, președintele Asociației Țara Vinului a precizat că județul Alba are condiții excelente pentru cultura viței de vie având în vedere că aici se pot obține vinuri de foarte bună calitate pe plantațiile care însumează 6.400 de hectare.
Concursul se desfășoară la Hotel „Cetate” din Alba Iulia, în perioada 3 – 5 septembrie și este organizat, ca și în anii trecuți, de Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Organizația Națională Interprofesională a Vinului și Consiliul Județean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025: Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin
Alegeri prezidențiale 2025: Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin Curtea Constituţională a validat, vineri, 9 mai 2025, cu unanimitate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins ca neîntemeiată a cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie. Citește și: […]
Val de frig peste România: Ploi, lapoviță și ninsori în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru 10-15 mai 2025
Val de frig peste România: Ploi, lapoviță și ninsori în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru 10-15 mai 2025 ANM a emis vineri dimineața o informare meteo vreme deosebit de rece, brumă, precipitații mixte la munte, valabilă în intervalul 10-15 mai 2025. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până la începutul […]
FOTO | A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate
A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate În noaptea de joi, 8 mai 2025 spre vineri, 9 mai 2025 a nins din nou pe Transfăgărășan. Citește și: VIDEO | Stânci periculoase îndepărtate de pe Transfăgărășan: Operațiune spectaculoasă. Pregătiri pentru redeschidere Un nou strat de zăpadă, de aproximativ 10 centimetri, s-a așternut […]