Rămâi conectat

Ştirea zilei

Concurs de gastronomie tradiţională în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Etapa finală a Festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” l-a adus încă o dată în Munţii Apuseni pe maestrul bucătar Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. A fost preşedintele juriului care a apreciat latura gastronomică a competiţiei, o latură de care a fost foarte mulţumit. L-am întrebat care este în opinia sa mâncarea distinctivă pentru zona Munţilor Apuseni şi mi-a răspuns, poate nu chiar cu toată forţa, că este balmoşul. Discutând pe marginea acestei lipse a cunoaşterii şi statuării ca atare a unor bucate tradiţionale pentru zona Apusenilor, dar extrapolând la întreaga ţară am descoperit că în România nu există informaţii foarte clare, date sau cărţi de bucate tradiţionale profesionist făcute. Nu există nici un festival al gastronomiei tradiţionale autentice şi este păcat pentru că îmi spunea maestrul Ştefan Bercea, clienţii restaurantelor cer tot mai mult astfel de apariţii în meniuri. Repet, nu există un festival sau un concurs de gastronomie organizat după toate regulile acestei bresle pentru că festivaluri ale clătitelor, ţuicii, barabulei, verzei, omletei sau mai ştiu eu ale cărui produs alimentar sunt berechet, doar că amploarea şi seriozitatea lor se reduc la aceea a unei sărbători locale. Din această perspectivă includerea în cadrul festivalului concurs „Cultură pentru cultură” a unei secţiuni gastronomice este de apreciat şi poate fi primul pas spre organizarea unui festival profesionist al gastronomiei tradiţionale. Un festival la care să participe în primul rând bucătari profesionişti dar care ar putea să aibă şi o secţiune dedicată amatorilor, celor de la care „se culeg” reţetele tradiţionale, aşa cum se culege folclorul de la bătrânii satelor. Un festival care poate fi transformat într-un eveniment de răsunet care să aducă în judeţul Alba, poate chiar la Alba Iulia (pentru că aici sunt mai multe condiţii pentru aşa ceva) nu doar bucătari dar şi turişti pentru că mâncarea pe lângă aspectele de necesitate sau cele hedoniste are şi valenţe culturale şi economice, dacă ştim cum să le căutăm, cum să le exploatăm.
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea