Concurs de gastronomie tradiţională în judeţul Alba
Etapa finală a Festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” l-a adus încă o dată în Munţii Apuseni pe maestrul bucătar Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. A fost preşedintele juriului care a apreciat latura gastronomică a competiţiei, o latură de care a fost foarte mulţumit. L-am întrebat care este în opinia sa mâncarea distinctivă pentru zona Munţilor Apuseni şi mi-a răspuns, poate nu chiar cu toată forţa, că este balmoşul. Discutând pe marginea acestei lipse a cunoaşterii şi statuării ca atare a unor bucate tradiţionale pentru zona Apusenilor, dar extrapolând la întreaga ţară am descoperit că în România nu există informaţii foarte clare, date sau cărţi de bucate tradiţionale profesionist făcute. Nu există nici un festival al gastronomiei tradiţionale autentice şi este păcat pentru că îmi spunea maestrul Ştefan Bercea, clienţii restaurantelor cer tot mai mult astfel de apariţii în meniuri. Repet, nu există un festival sau un concurs de gastronomie organizat după toate regulile acestei bresle pentru că festivaluri ale clătitelor, ţuicii, barabulei, verzei, omletei sau mai ştiu eu ale cărui produs alimentar sunt berechet, doar că amploarea şi seriozitatea lor se reduc la aceea a unei sărbători locale. Din această perspectivă includerea în cadrul festivalului concurs „Cultură pentru cultură” a unei secţiuni gastronomice este de apreciat şi poate fi primul pas spre organizarea unui festival profesionist al gastronomiei tradiţionale. Un festival la care să participe în primul rând bucătari profesionişti dar care ar putea să aibă şi o secţiune dedicată amatorilor, celor de la care „se culeg” reţetele tradiţionale, aşa cum se culege folclorul de la bătrânii satelor. Un festival care poate fi transformat într-un eveniment de răsunet care să aducă în judeţul Alba, poate chiar la Alba Iulia (pentru că aici sunt mai multe condiţii pentru aşa ceva) nu doar bucătari dar şi turişti pentru că mâncarea pe lângă aspectele de necesitate sau cele hedoniste are şi valenţe culturale şi economice, dacă ştim cum să le căutăm, cum să le exploatăm.
Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Alba Iulia este din nou în Cartea Recordurilor: „Masa care unește” – 10.000 de oameni au făcut istorie în Capitala Marii Uniri
Alba Iulia este din nou în Cartea Recordurilor: „Masa care unește” – 10.000 de oameni au făcut istorie în Capitala Marii Uniri Sâmbătă, 13 septembrie 2025, la ora 20:00, a fost anunțată omologarea recordului stabilit în Cetatea Alba Carolina. Alba Iulia ajunge din nou în Cartea Recordurilor grație unui eveniment care a adunat un număr […]
VIDEO | Alba Iulia scrie ISTORIE din nou: „Masa care unește” adună 10.000 de oameni pentru a stabili un RECORD MONDIAL
Alba Iulia scrie istorie din nou: „Masa care unește” adună 10.000 de oameni pentru a stabili un record mondial Alba Iulia scrie din nou istorie, sâmbătă, 13 septembrie 2025. „Masa care unește” a strâns laolaltă în Cetatea Alba Carolina 10.000 de oameni pentru stabilirea unui nou record Guinness World Records. Citește și: VIDEO | Cum […]
VIDEO | Cum a prins viață „Masa care Unește” – povestea Alexei Vîlcan, sufletul inițiativei prin care Alba Iulia face din nou istorie
VIDEO | „Masa care Unește” la Alba Iulia: Alexa Vîlcan povestește cum a luat naștere această inițiativă Înaintea evenimentului „Masa care Unește”, care va avea loc în Cetatea Alba Carolina, Albaiulianca Alexa Vîlcan, fondatoarea Bloom The World și inițiatoarea proiectului, a susținut o conferință de presă în această dimineață, împărtășind povestea și viziunea care stau […]