Rămâi conectat

Politică Administrație

Concluzie unanimă în PSD Alba: Nemulțumirile românilor din străinătate și slaba mobilizare de pe Facebook au ”întors” pe ultima sută de metri rezultatul alegerilor

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PSD AlbaLiderii principalelor organizații ale PSD Alba au comunicat, joi, într-o conferință de presă, concluzia privind rezultatul alegerilor prezidențiale, atât la nivel național, cât și la nivel local, după ședința de analiză desfășurată în cadrul partidului.

În unanimitate, aceștia au constatat că principala cauză a pierderii suferite de candidatul social-democrat a fost mobilizarea masivă la urne pe fondul nemulțumirilor transmise de cetățenii români care s-au prezentat la vot în străinătate. În plus, conducerea organizației județene a recunoscut că dacă membrii săi ar fi fost mai activi pe mediile de socializare, ar fi avut mai mult de câștigat.

Eu cred că acest rezultat se datorează în bună parte nerezolvării în totalitate a problemelor de vot din diaspora, prin crearea acelei psihoze cum că oamenii nu sunt lăsați să voteze, deși la aceste alegeri s-a votat de trei ori mai mult decât în 2009. După aceea, un rol foarte important l-a avut comunicarea pe internet, pentru care noi, probabil, n-am fost suficient de pregătiți. Și cred că cel mai important lucru care a dus la acest rezultat și la participarea masivă la vot a fost faptul că la un moment dat Klaus Iohannis a fost văzut ca un independent. El este venit de curând în politica mare, a contat și faptul că este un minoritar iar minoritatea maghiară a votat cu el aproape în totalitate. Nu în ultimul rând, mulți români l-au votat în speranța că dacă vor avea un președinte neamț vor veni mai mulți investitori din Germania. Dar nu știu cum va fi cu sloganul acela <<Trăim ca în Germania și muncim ca în România>> pentru că cei care au ieșit în stradă, cei care au ieșit la vot în ultimele ore, în general sunt tineri la care orizontul de așteptare este foarte scurt, nu vor avea răbdare să aștepte un an, doi, trei și vor dori ca toate lucrurile pe care le-au visat să se întâmple cât mai repede. Concluzia mea este că cei care au câștigat alegerile nu au un merit sută la sută”, a declarat vicepreședintele PSD Alba, Ioan Florea.

Eu vreau să vă mulțumesc pentru activitatea pe care am avut-o împreună în perioada campaniei electorale. Cu siguranță pe partea de comunicare ne-am făcut datoria și am transmis ceea ce era necesar pentru locuitorii județului Alba. Vreau să mulțumesc și eu celor care l-au votat în primul tur și al doilea tur pe Victor Ponta. Au crezut în el, și noi credem în el, a fost cel mai bun candidat. Cu siguranță activitatea noastră va rămâne în continuare pe partea de social-democrație”, a spus Marcela Dărămuș, președinta Organizației de Femei a PSD Alba.

Mulțumesc celor care au fost alături de noi și au crezut că un tânăr poate să ajungă în marea politică a României. Îmi exprim regretul că nu am reușit să-l ducem pe Victor Ponta acolo unde ne doream cu toții. Consider că a fost un vot emoțional, mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare unde noi nu ne-am îndreptat destul de mult atenția. Fiecare are de învățat din aceasta. Consider că Guvernul Ponta poate să ducă România mai departe, toate promisiunile vor fi onorate și vom ajunge acolo unde ne dorim în 2016”, a declarat Bogdan Medrea, președintele Organizației de Tineret.

Votul popular a fost elocvent și decisiv. A fost o răsturnare pe care n-a anticipat-o nici ACL-ul, nici mass-media, nici sondajele de pe parcursul zilei. Rezultatele sunt clare, participarea la vot din exterior a fost dominantă, inclusiv rolul comunicării cred că a fost decisiv. Sigur, buna-credință a alegătorilor din diaspora nu intră în discuție, dar trebuie să recunoaștem că ACL-ul a folosit această dorință de exprimare a votului într-un scop electoral foarte clar. Toate aceste intervenții care s-au făcut, inclusiv sâmbătă și duminică, știrile care au apărut când campania era interzisă, cu imagini din capitalele cu probleme semnalate la turul I, au fost utilizate ca armă de campanie în mod evident, iar comunicarea pe Facebook a exacerbat acest sentiment al nemulțumirii pe baza ideii că a fost intenționat obstrucționată dorința de vot din străinătate. Sunt realități de care PSD-ul trebuie să țină cont, este o lecție pe care am primit-o cu toții și nu ne rămâne decât să învățăm din morala acestor alegeri”, a declarat vicepreședintele Dorin Sandea.

Rezultatul alegerilor ne nemulțumește pe toți. A fost o surpriză pe care nici cei mai buni specialiști nu puteau să o prevadă, cei mai mulți ne-au dat pe noi câștigători. Eu nu cred că acesta este un motiv pentru noi să ne dezbinăm. Trebuie să analizăm cu foarte multă atenție unde s-a greșit, să vedem de ce populația s-a supărat pe noi. La pensionari cele mai multe probleme s-au rezolvat sub guvernarea Ponta, după o altă guvernare cu atâtea lipsuri, dar totuși, parcă nu a creat o mulțumire totală și, pe ici, pe colo, mai sunt probleme. Deci eu cred că trebuie să analizăm la nivelul fiecărei organizații, să găsim partea negativă. Cred că acest val al domnului Iohannis nu va dura mult, pentru că dumnealui o să vadă greutățile cu care se confruntă țara, iar dacă nu are rezultate populația o să se întoarcă. Eu am încredere în PSD și cred că în continuare putem să revenim pe scenă ca fiind partidul numărul unu”, a spus Eugen Popa, președintele Organizației de Pensionari.

La conferința de presă au mai participat vicepreședintele Niculiță Bumb, coordonator al comunității de rromi pe județul Alba care a declarat că aceștia susțin în continuare PSD-ul și au încredere în Guvernul Ponta, și Corneliu Mureșan, președintele TSD Alba Iulia, care și-a exprimat speranța că felul în care s-a votat, pe regiuni, nu va fi ”o cauză pe care să se bată moneda în continuare și care să-i dezbine pe români. Președintele ales va trebui să vadă cum gestionează această problemă, și noi trebuie să vedem cum o gestionăm astfel încât mesajul să rămână de unitate la nivel național”.

Față de antevorbitorii săi, președintele PSD Alba Ioan Dîrzu a mai adăugat că un efect negativ foarte mare asupra votului de la nivelul județului l-a avut și faptul că agricultorii nu și-au încasat subvențiile, în ciuda asigurărilor pe care le-a avut că banii au fost trimiși în teritoriu, de Ministerul Agriculturii. Referitor la acest aspect el a precizat că se vor face verificări și se va cere sancționarea vinovaților, menționând că un ”scurt-circuit” similar s-a mai produs doar în județul Arad unde, la fel ca în județul Alba, conducerea instituției care trebuia să împartă banii are o orientare ”de dreapta”.

În ceea ce privește rezultatele obținute la nivel local, liderul social-democrat a declarat că nu are ce să le reproșeze președinților de filiale deoarece, cu unele excepții, s-au obținut procente foarte bune (dând ca exemplu Abrudul unde Victor Ponta a avut peste 48%), și s-au pierdut alegerile la diferențe relativ mici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea