Rămâi conectat

Actualitate

Concediu de odihnă 2021: La cât timp după angajare îți poți lua zile libere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concediu de odihnă 2021: La cât timp după angajare îți poți lua zile libere

Codul muncii prevede că fiecare salariat poate primi minimum 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an.

Numărul acestor zile poate fi mai mare dacă salariatul cade de acord cu angajatorul pe această chestiune, însă nu poate fi mai mic de 20 de zile. Legislaţia muncii prevede că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă, dacă această regulă se aplică angajatorului.

Acelaşi cadrul legal prevede că efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective prin consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor sau prin consultarea salariatului, în cazul programărilor individuale. Programările concediilor de odihnă ale salariaţilor pentru anul viitor trebuie făcute până la finalul anului în curs. Chiar dacă se consultă cu salariaţii, în final, angajatorul este cel care decide programarea concediilor şi nu salariaţii.

„În ceea ce priveşte programarea concediilor pentru persoanele nou angajate în timpul anului, legea nu impune anumite condiţii privind programare, respectiv efectuarea concediilor de odihnă. În organizarea concediilor de odihnă pentru noii angajați, trebuie avută în vedere și perioada de probă stabilită prin contractele individuale de muncă”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Andreea Păun, Payroll Supervisor a Accace România.

Astfel, reţinem faptul că legislaţia nu reglementează acordarea concediului de odihnă de trecerea unei anumite perioade de timp lucrate, însă zilele acordate trebuie să fie proporţionale cu perioada efectiv lucrată.

Dacă angajatorul doreşte să stabilească o serie de reguli privind luarea zilelor de concediu, fie pentru salariaţii cu vechime, fie de cei care sunt la început de drum în companie, le poate impune prin regulamentul intern – act unilateral al angajatorului -, însă cu respectarea prevederilor din Codul muncii.

„Este recomandat ca angajatorul să includă în cuprinsul Regulamentului Intern prevederi referitoare la organizarea concediului de odihnă, acesta având obligația să informeze salariații cu privire la conținutul documentului”, a mai explicat specialista.

Mai trebuie menţionat şi faptul că, în ciuda consultărilor făcute cu salariaţii, angajatorul poate renunţa la programările în avans.

Dacă salariaţii cer concediu de odihnă în afara perioadelor programate anterior de angajator, solicitările le pot fi refuzate. Mai mult, dacă totuşi un salariat decide să plece în concediu, în afara perioadei programate şi fără acordul angajatorului, riscă sancţionarea disciplinară.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Lumina Sfântă a ajuns, în Sâmbăta Mare 2025, pe Aeroportul Internațional Sibiu: Este așteptată la Alba Iulia

Lucian Daramus

Publicat

în

Lumina Sfântă a ajuns, în Sâmbăta Mare 2025, pe Aeroportul Internațional Sibiu: Este așteptată la Alba Iulia Lumina Sfântă a ajuns, în Sâmbăta Mare, în jurul orei 20.30, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile […]

Citește mai mult

Actualitate

Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină „Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a […]

Citește mai mult

Actualitate

Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA

Lucian Daramus

Publicat

în

Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea