Rămâi conectat

Actualitate

Concediu de odihnă 2021: La cât timp după angajare îți poți lua zile libere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concediu de odihnă 2021: La cât timp după angajare îți poți lua zile libere

Codul muncii prevede că fiecare salariat poate primi minimum 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă pe an.

Numărul acestor zile poate fi mai mare dacă salariatul cade de acord cu angajatorul pe această chestiune, însă nu poate fi mai mic de 20 de zile. Legislaţia muncii prevede că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă, dacă această regulă se aplică angajatorului.

Acelaşi cadrul legal prevede că efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective prin consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor sau prin consultarea salariatului, în cazul programărilor individuale. Programările concediilor de odihnă ale salariaţilor pentru anul viitor trebuie făcute până la finalul anului în curs. Chiar dacă se consultă cu salariaţii, în final, angajatorul este cel care decide programarea concediilor şi nu salariaţii.

„În ceea ce priveşte programarea concediilor pentru persoanele nou angajate în timpul anului, legea nu impune anumite condiţii privind programare, respectiv efectuarea concediilor de odihnă. În organizarea concediilor de odihnă pentru noii angajați, trebuie avută în vedere și perioada de probă stabilită prin contractele individuale de muncă”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Andreea Păun, Payroll Supervisor a Accace România.

Astfel, reţinem faptul că legislaţia nu reglementează acordarea concediului de odihnă de trecerea unei anumite perioade de timp lucrate, însă zilele acordate trebuie să fie proporţionale cu perioada efectiv lucrată.

Dacă angajatorul doreşte să stabilească o serie de reguli privind luarea zilelor de concediu, fie pentru salariaţii cu vechime, fie de cei care sunt la început de drum în companie, le poate impune prin regulamentul intern – act unilateral al angajatorului -, însă cu respectarea prevederilor din Codul muncii.

„Este recomandat ca angajatorul să includă în cuprinsul Regulamentului Intern prevederi referitoare la organizarea concediului de odihnă, acesta având obligația să informeze salariații cu privire la conținutul documentului”, a mai explicat specialista.

Mai trebuie menţionat şi faptul că, în ciuda consultărilor făcute cu salariaţii, angajatorul poate renunţa la programările în avans.

Dacă salariaţii cer concediu de odihnă în afara perioadelor programate anterior de angajator, solicitările le pot fi refuzate. Mai mult, dacă totuşi un salariat decide să plece în concediu, în afara perioadei programate şi fără acordul angajatorului, riscă sancţionarea disciplinară.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea