Comunicat de presă, USR Alba: Fără bugetari de lux în instituții și companii de stat! Parcul Industrial Cugir, o companie cu posturi călduțe și beneficii pentru liberali
Uniunea Salvați România Filiala Alba continuă campania publică „Fără bugetari de lux în instituțiile din Alba” prin care își propune să tragă un semnal de alarmă în legătură cu veniturile exagerate ale unor șefi de instituții publice sau companii de stat.
Una dintre companiile Consiliului Județean Alba este SC Parcul Industrial Cugir SA, societate pe acțiuni care are acționar unic instituția județeană, în baza O.G. nr. 65/2001 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale.
Parcul Industrial Cugir a fost în decursul timpului și continuă să fie un loc cu posturi călduțe, bine plătite și beneficii pentru liberali apropiați ai conducerii PNL Alba și ai șefilor Consiliului Județean Alba. Parcul are peste 6 hectare în orașul Cugir, reprezentând clădiri, teren construibil, zone verzi, căi de acces și transport.
Deși administrează un parc industrial de care depinde economic Cugirul și localitățile limitrofe, societatea este extrem de opacă în ceea ce privește prezentarea publică a rezultatelor economice, a predicțiilor financiare, a cheltuielilor anuale sau a indicatorilor de performanță pe care îi au managerul și membrii Consiliului de Administrație. De asemenea, inclusiv investitorii din parc se plâng de lipsa de transparență a societății, de faptul că sunt nevoiți să plătească utilități la tarife mult mai mari decât cele de pe piață, dar și de faptul că firme deținute de apropiați ai PNL ar avea contracte preferențiale.
La conducerea Parcului Industrial Cugir se află Emil Muntean, director general sau administrator încă de la înființarea parcului și un apropiat al conducerii PNL Alba. Muntean este cunoscut în Cugir ca un liberal important, fost consilier local și unul dintre apropiații fostului președinte PNL Alba Teodor Atanasiu și al primarului PNL, Adrian Teban.
Veniturile managerului în 2019, potrivit declarației de avere, se ridică la 176.000 de lei, respectiv peste 14.000 de lei net pe lună (aproximativ 3000 de euro/ lună). Sumele sunt obținute din indemnizația de administrator și membru al Consiliului de Administrație la SC Parcul Industrial Cugir SA (peste 82.000 de lei), din membru al Consiliului de Administrație al SC APĂ CTTA Alba și din salariul de președinte al Asociației pentru Dezvoltare Socio-Economică Alba.
Venituri similare a obținut și în 2018 când, potrivit declarației de avere, a încasat peste 165.000 de lei (tot aproape 3000 de euro/ lună), sumă obținută în mare parte de la Parcul Industrial Cugir și din calitatea de membru al consiliilor de administrație la APĂ CTTA Alba și Drumuri și Poduri Locale Alba, alte două societăți în care Consiliul Județean Alba este acționar.
Potrivit presei locale, Emil Muntean este și client al Parcului Industrial Cugir, fapt confirmat de lista de clienți publicată pe site-ul societății (https://www.parculindustrialcugir.ro/images/clienti-pic-2020.pdf). Astfel, Emil Muntean figurează ca „administrator” pentru Asociația pentru Dezvoltare Socio-Economică Alba (cursuri de formare profesională).
În urma unei documentări ample, echipa USR Alba a găsit câteva informații contabile privind rezultatele economice ale Parcului Industrial Cugir, informații care potrivit legislației care reglementează transparența decizională ar trebui să se regăsească și pe site-ul companiei de stat.
În 2019, SC Parcul Industrial Cugir SA a avut venituri în valoare de 1.312.177 lei și cheltuieli în valoare de 1.222.921 lei, ceea ce rezultă un profit net de doar 44.330, respectiv sub 10.000 de euro. Suma este derizorie în raport cu veniturile de lux ale conducerii companiei. Același raport contabil scoate în evidență faptul că la 1.000 de lei câștigați, Parcul Industrial Cugir consumă în medie peste 932 de lei, și toate acestea în condițiile în care doar închiriază spații pentru activitatea de producție sau sediile unor societăți.
USR Alba solicită public Consiliului Județean Alba să demareze de urgență un audit serios al managementului Parcului Industrial Cugir, să transparentizeze activitatea instituției și, mai ales, veniturile obținute din închirierea spațiilor de producție. Această analiză trebuie să concluzioneze dacă Parcul Industrial Cugir este administrat corespunzător, în beneficiul cetățenilor și cu indicatori de performanță corecți pentru manager și membrii Consiliului de Administrație. De asemenea cerem public să se prezinte concluziile presupusul conflict de interese în care s-ar fi aflat directorul general al Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, situație sesizată în 2019 de Agenția Națională de Integritate.
Echipa Uniunii Salvați România – Filiala Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
IMPOZITARE PENSII 2025: Pensiile care nu au crescut în urma recalculării nu vor mai fi impozitate până la egalizarea cuantumului pensiei cu cea aflată în plată
IMPOZITARE PENSII 2025: Pensiile care nu au crescut în urma recalculării nu vor mai fi impozitate până la egalizarea cuantumului pensiei cu cea aflată în plată Citește și: ADEVĂRUL! Planul Bolojan – PNL – USR (cu sprijin AUR) – tăieri de salarii și pensii, austeritate, sărăcie, concedieri masive! (PE) Guvernul condus de Partidul Social Democrat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 11 minute
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum 4 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 2 zile
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România