Comunicat de presă| Mai mulți bani pentru administrațiile locale și noi locuri de muncă în județul Alba. Azi au fost promulgate modificările la Legea Minelor
Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege, care modifică Legea Minelor, permițând o mai bună administrare a resurselor naturale.
Cele mai importante modificări vor aduce mai mulți bani administrațiilor locale, deoarece 45% din valoarea redevențelor – acele taxe pe care firmele de exploatare le plătesc pentru că folosesc resursele naturale de suprafață – rămâne la primării, 35% merge la consiliile județene și 20% merge în bugetul central. Până acum, toți banii rămâneau la București. Legea este foarte importantă deoarece cele mai multe balastiere și exploatări de piatră se află pe teritoriul comunelor, care acum vor putea beneficia direct de venituri la bugetul local, de pe urma acestor activități. În plus, va crește rata de încasare a acestor redevențe, deoarece ele pot fi urmărite acum direct de la nivel local.
Am lucrat îndelung la aceste modificări în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, tocmai pentru a crea un cadru legislativ modern, care să ne permită să ne protejăm resursele și să le putem exploata corect, în beneficiul oamenilor și al comunităților pe al căror teritoriu ele se află.
Alte modificări importante se referă la exploatarea haldelor de steril, din care pot fi recuperate, cu noile tehnologii disponibile acum, minereuri valoroase, respectând condițiile de mediu. În județul Alba avem mai multe astfel de locații și există interes din partea investitorilor care vor crea locuri de muncă și venituri în bugetele locale. De asemenea, am reglementat redeschiderea perimetrelor miniere închise nejustificat în trecut, adică acele perimetre miniere rentabile, din care avem și în județul Alba, dar care au fost închise și au rămas așa, din cauza unor legi învechite și prost făcute.
Legea este mult mai complexă și va permite reluarea activității în anumite perimetre miniere, inclusiv în județul Alba, precum și creșterea capacității de producție a Cuprumin, fapt care înseamnă încă un pas către realizarea unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în Munții Apuseni. Sunt reglementări care generează venituri și locuri de muncă și care ne vor ajuta să nu mai depindem de alții pentru gestionarea bogățiilor noastre.
Sorin Ioan BUMB
Președintele Comisii de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților,
Deputat de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!