Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Mai mulți bani pentru administrațiile locale și noi locuri de muncă în județul Alba. Azi au fost promulgate modificările la Legea Minelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege, care modifică Legea Minelor, permițând o mai bună administrare a resurselor naturale.

Cele mai importante modificări vor aduce mai mulți bani administrațiilor locale, deoarece 45% din valoarea redevențelor – acele taxe pe care firmele de exploatare le plătesc pentru că folosesc resursele naturale de suprafață – rămâne la primării, 35% merge la consiliile județene și 20% merge în bugetul central. Până acum, toți banii rămâneau la București. Legea este foarte importantă deoarece cele mai multe balastiere și exploatări de piatră se află pe teritoriul comunelor, care acum vor putea beneficia direct de venituri la bugetul local, de pe urma acestor activități. În plus, va crește rata de încasare a acestor redevențe, deoarece ele pot fi urmărite acum direct de la nivel local.

Am lucrat îndelung la aceste modificări în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, tocmai pentru a crea un cadru legislativ modern, care să ne permită să ne protejăm resursele și să le putem exploata corect, în beneficiul oamenilor și al comunităților pe al căror teritoriu ele se află.

Alte modificări importante se referă la exploatarea haldelor de steril, din care pot fi recuperate, cu noile tehnologii disponibile acum, minereuri valoroase, respectând condițiile de mediu. În județul Alba avem mai multe astfel de locații și există interes din partea investitorilor care vor crea locuri de muncă și venituri în bugetele locale. De asemenea, am reglementat redeschiderea perimetrelor miniere închise nejustificat în trecut, adică acele perimetre miniere rentabile, din care avem și în județul Alba, dar care au fost închise și au rămas așa, din cauza unor legi învechite și prost făcute.

Legea este mult mai complexă și va permite reluarea activității în anumite perimetre miniere, inclusiv în județul Alba, precum și creșterea capacității de producție a Cuprumin, fapt care înseamnă încă un pas către realizarea unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în Munții Apuseni. Sunt reglementări care generează venituri și locuri de muncă și care ne vor ajuta să nu mai depindem de alții pentru gestionarea bogățiilor noastre.

Sorin Ioan BUMB

Președintele Comisii de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților,

Deputat de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea