Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Comunicat de presă Gabriel Pleșa: Investițiile publice, singura modalitate de a ne pregăti pentru perioada de criză

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Este deja o certitudine că perioada de pandemie va fi urmată de o perioadă de criză financiară, de recesiune, de contracție economică. Și, în ciuda acestui fapt, vizibil până și de pe Lună, se pare că actuala guvernare face tot ce-i stă în putință pentru a fi luată prin surprindere și de această criză care urmează să vină.

Nimic nu pare să știrbească din capacitatea politicianului și partidelor clasice de a se lăsa luați prin surprindere de orice, de la prima zăpadă și până la pandemii sau crize economice. Mereu și mereu suntem luați prin surprindere de orice, pentru că niciodată nu am învățat din greșelile trecutului. Sau pentru că de cele mai multe ori prioritățile celor care ne conduc au trecut prin filtrul propriului buzunar.

Toate crizele economice de până acum, fie că vorbim de Marea Recesiune (The Great Depression) de acum aproape un secol, de crizele economice provocate de războaiele mondiale sau de mai recentele crize pornite din piețele financiare globale, precum criza sub-prime, toate au necesitat planuri solide de investiții publice și intervenția statului în economie, prin proiecte de anvergură.

Nu e nevoie să fii un profesor de istorie ca să știi că una dintre cele mai mari crize financiare, din anii 30 ai secolului trecut, a fost depășită de Statele Unite prin programul „New Deal”, care a presupus unul dintre cele mai mari programe de investiții publice, la pachet cu o solidă reformă fiscală. Nu e nevoie să ai un doctorat în istorie ca să știi că reconstrucția Europei, după Al Doilea Război Mondial, a avut în centrul său un plan Marshall, susținut financiar de SUA, prin care state precum Franța sau Germania au investit zeci de miliarde în economiile lor, prin investiții directe în infrastructură și sprijin acordat sectorului privat.
Orice criză financiară sau perioadă de recesiune a presupus o intervenție a statului.

Cu cât statul este mai pregătit pentru o situație de criză, cu un plan solid de investiții, cu atât efectele crizei pot fi mai bine controlate și atenuate, iar măsuri precum tăieri de salarii sau pensii evitate.

Acum este momentul să ne pregătim de investiții. Acum e momentul să construim autostrăzi, să refacem calea ferată, să construim spitale și școli, să investim cu adevărat în infrastructură. Toate resursele statului, tot ce avem și ce putem împrumuta, tot bugetul trebuie regândit spre astfel de investiții. Și acum e momentul ca statul să sprijine cu adevărat mediul privat autohton, să vină cu măsuri clare și eficiente care să sprijine cu adevărat mediul de afaceri, în special sectorul mic și mediu, a cărui capacitate de a trece peste o criză financiară este redusă în comparație cu marii agenți economici. Iar astfel de investiții, făcute în sectoarele publice, vin să sprijine în mod direct și economia.

Acum e momentul ca la Alba Iulia să gândim un parc industrial. Să asigurăm accesul la el, alimentarea cu utilități, să creăm toate condițiile pentru a fi cu adevărat competitivi în viitorul apropiat. Acum trebuie să investim în drumuri, în școli, în modernizarea spitalelor, în rețelelor de utilități, în tot ce înseamnă infrastructura unui oraș și în tot ce înseamnă dezvoltare.

Trebuie ca în perioada care urmează să gândim totul într-o singură cheie: orice resursă pe care administrația o are la dispoziție sau o poate atrage trebuie cheltuită în investiții care aduc plus valoare ori care creează condițiile de dezvoltare economică. Orice altceva înseamnă risipă și înseamnă o criză mai lungă și cu efecte greu de suportat pentru populație.

Din păcate avem, atât la nivel de țară cât și la nivel local, niște conducători care stau cu un ochi pe sondajele de opinie și altul pe propriul buzunar. Iar asta nu înseamnă decât că vom fi luați, încă o dată, pe nepregătite de o nouă criză.

Persoanele care au nevoie de sprijin ne pot apela la telefon : 0738.679.877.

Gabriel Pleșa, candidatul USR – PLUS pentru Primăria Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

30 septembrie 2024 | Un an de la inaugurarea Alba Blaj Arena: Competiții voileibalistice internaționale de top, în primul an de funcționare

Bera Larisa

Publicat

în

30 septembrie 2024 | Un an de la inaugurarea Alba Blaj Arena: Competiții voileibalistice internaționale de top, în primul an de funcționare Astăzi, 30 septembrie 2024, se împlinește un an de la inaugurarea Sălii Polivalente Alba Blaj Arena. Pe parcursul acestui an, sala polivalentă a găzduit competiții voleibalistice internaționale de top și a fost casa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea