Rămâi conectat

Curier Județean

Comunicat de presă Gabriel Pleșa: Investițiile publice, singura modalitate de a ne pregăti pentru perioada de criză

Publicat

în

Este deja o certitudine că perioada de pandemie va fi urmată de o perioadă de criză financiară, de recesiune, de contracție economică. Și, în ciuda acestui fapt, vizibil până și de pe Lună, se pare că actuala guvernare face tot ce-i stă în putință pentru a fi luată prin surprindere și de această criză care urmează să vină.

Nimic nu pare să știrbească din capacitatea politicianului și partidelor clasice de a se lăsa luați prin surprindere de orice, de la prima zăpadă și până la pandemii sau crize economice. Mereu și mereu suntem luați prin surprindere de orice, pentru că niciodată nu am învățat din greșelile trecutului. Sau pentru că de cele mai multe ori prioritățile celor care ne conduc au trecut prin filtrul propriului buzunar.

Toate crizele economice de până acum, fie că vorbim de Marea Recesiune (The Great Depression) de acum aproape un secol, de crizele economice provocate de războaiele mondiale sau de mai recentele crize pornite din piețele financiare globale, precum criza sub-prime, toate au necesitat planuri solide de investiții publice și intervenția statului în economie, prin proiecte de anvergură.

Electrica Furnizare Discount

Nu e nevoie să fii un profesor de istorie ca să știi că una dintre cele mai mari crize financiare, din anii 30 ai secolului trecut, a fost depășită de Statele Unite prin programul „New Deal”, care a presupus unul dintre cele mai mari programe de investiții publice, la pachet cu o solidă reformă fiscală. Nu e nevoie să ai un doctorat în istorie ca să știi că reconstrucția Europei, după Al Doilea Război Mondial, a avut în centrul său un plan Marshall, susținut financiar de SUA, prin care state precum Franța sau Germania au investit zeci de miliarde în economiile lor, prin investiții directe în infrastructură și sprijin acordat sectorului privat.
Orice criză financiară sau perioadă de recesiune a presupus o intervenție a statului.

Cu cât statul este mai pregătit pentru o situație de criză, cu un plan solid de investiții, cu atât efectele crizei pot fi mai bine controlate și atenuate, iar măsuri precum tăieri de salarii sau pensii evitate.

Acum este momentul să ne pregătim de investiții. Acum e momentul să construim autostrăzi, să refacem calea ferată, să construim spitale și școli, să investim cu adevărat în infrastructură. Toate resursele statului, tot ce avem și ce putem împrumuta, tot bugetul trebuie regândit spre astfel de investiții. Și acum e momentul ca statul să sprijine cu adevărat mediul privat autohton, să vină cu măsuri clare și eficiente care să sprijine cu adevărat mediul de afaceri, în special sectorul mic și mediu, a cărui capacitate de a trece peste o criză financiară este redusă în comparație cu marii agenți economici. Iar astfel de investiții, făcute în sectoarele publice, vin să sprijine în mod direct și economia.

Acum e momentul ca la Alba Iulia să gândim un parc industrial. Să asigurăm accesul la el, alimentarea cu utilități, să creăm toate condițiile pentru a fi cu adevărat competitivi în viitorul apropiat. Acum trebuie să investim în drumuri, în școli, în modernizarea spitalelor, în rețelelor de utilități, în tot ce înseamnă infrastructura unui oraș și în tot ce înseamnă dezvoltare.

Trebuie ca în perioada care urmează să gândim totul într-o singură cheie: orice resursă pe care administrația o are la dispoziție sau o poate atrage trebuie cheltuită în investiții care aduc plus valoare ori care creează condițiile de dezvoltare economică. Orice altceva înseamnă risipă și înseamnă o criză mai lungă și cu efecte greu de suportat pentru populație.

Din păcate avem, atât la nivel de țară cât și la nivel local, niște conducători care stau cu un ochi pe sondajele de opinie și altul pe propriul buzunar. Iar asta nu înseamnă decât că vom fi luați, încă o dată, pe nepregătite de o nouă criză.

Persoanele care au nevoie de sprijin ne pot apela la telefon : 0738.679.877.

Gabriel Pleșa, candidatul USR – PLUS pentru Primăria Alba Iulia

Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Bucurie mare pentru copiii din Cricău: A fost inaugurat un parc de joacă, doar al lor. Petrecere cu baloane și bomboane

Publicat

în

VIDEO| Bucurie mare pentru copiii din Cricău: A fost inaugurat un parc de joacă, doar al lor. Petrecere cu baloane și bomboane

În cursul zilei de sâmbătă, 23 octombrie, la Cricău a fost inaugurat un parc de joacă, un loc destinat activitităților de recreere. La inaugurarea spațiului rânduit pentru bucuria celor mici a fost prezent și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, alături de vicepreședintele Marius Hațegan în calitate de reprezentanți ai instituției fără de care, așa cum și edilul local punctează, acest proiect nu ar fi fost posibil.

„Vrem să facem lucruri bune, copiii noștri să aibă satisfacții și bucurii, să se recreeze și  să beneficieze de un loc unde se pot deconecta de la tehnologia care, știm toți cei ce suntem părinți, le ocupă prea mult timp.” , a declarat edilul local imediat după ce un preot a binecuvântat noul loc de joacă. Copilașii au primit, pe lângă noul parc de joacă, bomboane și baloane și-au  „trecut la treabă” înspre a se bucura de noul loc ce le este destinat.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Depărțire, probă grea: Un „bărbat” din Cugir a „câștigat” un ordin de protecție după ce și-a amenințat fosta iubită prin telefon

Publicat

în

Depărțire, probă grea: Un „bărbat” din Cugir a „câștigat” un ordin de protecție după ce și-a amenințat fosta iubită prin telefon

La data de 23 octombrie 2021, în jurul orei 18,00, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că a fost amenințată de către fostul concubin.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că femeia a fost amenințată, telefonic, cu acte de violență, de către bărbatul de care s-a despărțit de curând.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au constat că se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Electrica Furnizare Discount

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

Citește mai mult

Curier Județean

„Bărbat” din ALBA „premiat” de politiști: I-a fost interzis să se mai apropie de o tânăra de 24 de ani după ce ar fi agresat-o fizic

Publicat

în

„Bărbat” din ALBA „premiat” de politiști: I-a fost interzis să se mai apropie de o tânăra de 24 de ani după ce ar fi agresat-o fizic

La data de 22 octombrie 2021, în jurul orei 18:00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au intervenit la o locuință din localitatea Bălcaciu, unde o tânără a reclamat că a fost agresată de către concubin.

Din primele cercetări a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii, femeia, în vârstă de 24 de ani, ar fi fost trasă de păr și lovită de către concubinul său, în vârstă de 33 de ani.

În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, s-a constatat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de concubina sa.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare