Comunicat de presă: Fără vaccin și tratament anti-COVID-19, doar prin testare în masă putem reporni economia și reveni la normalitate
Fără vaccin și tratament anti-COVID-19, doar prin testare în masă putem reporni economia și reveni la normalitate
Pandemia COVID-19 generează una dintre cele mai puternice crize, atât economice cât și sociale, iar viitorul nostru depinde în mare măsură de deciziile pe care astăzi, atât la nivel individual cât și de grup, le luăm. Autoritățile mondiale cercetează, descoperă și analizează, autoritățile naționale caută în întuneric. Dacă la nivel județean nu ne implicăm mai mult, multe business-uri locale vor avea de suferit sau chiar vor fi îngropate.
Nu putem avea o radiografie exactă a cazurilor COVID-19 – și implicit nu putem preveni îmbolnăvirea – fără testarea masivă a populației. Am aflat, cu părere de rău, că s-au închis temporar mici și mari afaceri după ce unul dintre angajați a fost suspect sau confirmat, iar toți ceilalți au fost nevoiți să intre o perioadă în izolare la domiciliu, în loc să fie verificați (dacă au fost, sau nu, infectați).
În egală măsură, testarea este necesară și în cazul celor care intră în carantină/izolare după ce revin din zone afectate de pandemie. Ei pot fi asimptomatici și, fără voia și cunoștința lor, să transmită virusul după cele 14 zile, când nu mai au restricții de circulație. Nu cred că avem bani pentru suportarea cheltuielilor privind cazarea, masa etc., dar nu și pentru testare.
Consiliul Județean Alba, cea mai bogată instituție din județ, are puterea financiară de a asigura fondurile necesare pentru înființarea mai multor centre de diagnosticare, în mai multe zone ale județului și trebuie să se implice. Spre exemplu prin alocarea de sume către autoritățile publice locale, care au spitale în subordine, pentru achiziționarea aparaturii Real Time PCR și echipamentelor specifice de testare (sau prin alte variante în conformitate cu legislația în vigoare). Bani sunt și, mai mult, o parte dintre activitățile/proiectele programate în această perioadă, având în vedere restricțiile pandemiei, au fost sistate.
Sunt convins că, odată ce vor avea fonduri, unitățile sanitare din celelalte orașe și municipii ale județului, vor depune eforturile necesare pentru a fi incluse pe lista spitalelor autorizate să efectueze teste. SARS-CoV-2, potrivit specialiștilor, nu este un virus care să dispară mâine, iar fondurile direcționate în acest sens nu ar fi cheltuite ineficient.
În ședința Consiliului Județean din 10 aprilie am susținut cu fermitate că instituția trebuie să se implice din punct de vedere financiar – în parteneriat cu UAT-uri – pentru înființarea unor centre teritoriale de diagnosticare a cazurilor. O voi face în continuare deoarece costurile privind lipsa testării masive vor fi, în final, prea mari de suportat și plătite separat, de fiecare în parte.
Cu stimă,
Corneliu Mureșan
Consilier județean
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]