Comunicat de presă| Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, solicită implementarea rapidă a viitorului buget european
Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, a solicitat, recent, în plenul Parlamentului European, ca programele din viitorul buget european să înceapă cât mai rapid, solicitând, de asemenea, transparență privind realizarea planurilor naționale de relansare economică.
România are nevoie urgentă de bani europeni, în contextul în care actualul guvern este incapabil să gestioneze criza provocată de pandemia de COVID-19. Victor Negrescu vrea ca România să nu mai piardă oportunitatea de a folosi aceste resurse pentru propria relansare economică, cum s-a întâmplat în perioada 2015-2016, când guvernul de atunci nu a reușit să acrediteze autoritățile de management și astfel să atragă bani europeni.
”Grupul nostru politic din Parlamentul European va lupta în continuare pentru o relansare economică sustenabilă şi un răspuns eficient la noile provocări ridicate de pandemie şi de evoluțiile tehnologice. Este central ca aceste resurse financiare să ajungă cât mai repede la beneficiari, iar programele să înceapă în cel mai scurt timp, în toate statele membre. În România, resursele europene reprezintă soluția pentru relansarea economică în contextul unei guvernări incapabile să gestioneze adecvat criza actuală. Pentru asta, trebuie să evităm întârzierile și să ne asigurăm că banii europeni vor fi cheltuiți în mod transparent ca urmare a consultărilor realizate cu partenerii sociali şi societatea civilă din fiecare stat membru”, a spus Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.
În județul Alba, resursele europene reprezintă o soluție viabilă pentru relansarea economică, după ce mai multe activități au fost afectate de criza sanitară. O mare responsabilitate le revine autorităților locale și județene, care au în subordine obiective finanțabile prin fonduri europene. De exemplu, în contextul în care spitalele din Alba sunt în subordinea Consiliului Județean și primăriilor (Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud se află în subordinea CJ Alba, iar Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Orășenesc Cugir se află în subordinea administrațiilor locale menționate) este important ca autoritățile locale să se implice pentru a accesa finanțările europene disponibile începând de anul viitor, mai ales că la propunerea stângii europene a fost creat pentru prima dată un program european pentru sănătate.
De aceea, eurodeputatul român a susținut criticile vehemente adresate de societatea civilă şi partenerii sociali din ţară la adresa Guvernului României privind absența consultărilor referitoare la planul naţional de relansare şi rezilienţă.
Acesta a atras atenţia că în raportul aprobat de Parlamentul European se solicită clar realizarea transparentă a acestor consultări precizând faptul că în facilitatea europeană pentru redresare și reziliență au fost aprobate amendamentele sale prin care se recomandă alocarea a 10% pentru educaţie şi a 2% pentru sectorul cultural şi creativ. În județul Alba, sunt foarte mulți elevi care nu pot desfășura școala online din cauza lipsei de resurse materiale sau internet. Fondurile europene sunt surse viabile pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, achiziționarea de laptopuri sau tablete și pentru creșterea competențelor. De asemenea, și activitățile din sectorul cultural și creativ din județul Alba au fost grav afectate de efectele pandemiei.
„Parlamentul European a obţinut un acord istoric privind viitorul buget european. 1,8 trilioane de euro, incluzând şi planul de relansare economică, pentru priorităţile cetăţenilor europeni. Grupul nostru politic a solicitat şi a obţinut:
– triplarea bugetului pentru programul pentru sănătate;
– creşterea fondurilor pentru educaţie şi tineret cu 2,2 miliarde de euro;
– creşterea bugetului pentru cercetare cu 4 miliarde de euro;
– şi creşteri similare pentru programele în domeniul culturii, digitalizării, infrastructurii, agriculturii şi antreprenoriatului”, a explicat europarlamentarul social-democrat cifrele noului acord negociat de instituţiile europene.
Sprijinirea antreprenoriatului și mediului de afaceri ajută inclusiv la reducerea șomajului. În județul Alba, rata șomajului este mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit ultimelor date oficiale, în luna august 2020, la nivelul județului Alba, erau 5.590 de șomeri, rata șomajului fiind de 3,3%. În august 2019 un număr de 4.932 de persoane nu aveau un loc de muncă, șomajul fiind de 2,9%.
Pentru eurodeputatul român, aprobarea viitorului buget european şi a planului de relansare economică este doar primul pas. Acesta consideră că este important acum să ne asigurăm că resursele vor ajunge rapid la beneficiari, dar şi că noile reguli stabilite vor permite ca fondurile europene să fie gestionate în mod adecvat de România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 3 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!