Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, solicită implementarea rapidă a viitorului buget european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, a solicitat, recent, în plenul Parlamentului European, ca programele din viitorul buget european să înceapă cât mai rapid, solicitând, de asemenea, transparență privind realizarea planurilor naționale de relansare economică.

România are nevoie urgentă de bani europeni, în contextul în care actualul guvern este incapabil să gestioneze criza provocată de pandemia de COVID-19. Victor Negrescu vrea ca România să nu mai piardă oportunitatea de a folosi aceste resurse pentru propria relansare economică, cum s-a întâmplat în perioada 2015-2016, când guvernul de atunci nu a reușit să acrediteze autoritățile de management și astfel să atragă bani europeni.

”Grupul nostru politic din Parlamentul European va lupta în continuare pentru o relansare economică sustenabilă şi un răspuns eficient la noile provocări ridicate de pandemie şi de evoluțiile tehnologice. Este central ca aceste resurse financiare să ajungă cât mai repede la beneficiari, iar programele să înceapă în cel mai scurt timp, în toate statele membre. În România, resursele europene reprezintă soluția pentru relansarea economică în contextul unei guvernări incapabile să gestioneze adecvat criza actuală. Pentru asta, trebuie să evităm întârzierile și să ne asigurăm că banii europeni vor fi cheltuiți în mod transparent ca urmare a consultărilor realizate cu partenerii sociali şi societatea civilă din fiecare stat membru”, a spus Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Elit - Gustul Desăvârșit

În județul Alba, resursele europene reprezintă o soluție viabilă pentru relansarea economică, după ce mai multe activități au fost afectate de criza sanitară. O mare responsabilitate le revine autorităților locale și județene, care au în subordine obiective finanțabile prin fonduri europene. De exemplu, în contextul în care spitalele din Alba sunt în subordinea Consiliului Județean și primăriilor (Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud se află în subordinea CJ Alba, iar Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Orășenesc Cugir se află în subordinea administrațiilor locale menționate) este important ca autoritățile locale să se implice pentru a accesa finanțările europene disponibile începând de anul viitor, mai ales că la propunerea stângii europene a fost creat pentru prima dată un program european pentru sănătate.

De aceea, eurodeputatul român a susținut criticile vehemente adresate de societatea civilă şi partenerii sociali din ţară la adresa Guvernului României privind absența consultărilor referitoare la planul naţional de relansare şi rezilienţă.

Acesta a atras atenţia că în raportul aprobat de Parlamentul European se solicită clar realizarea transparentă a acestor consultări precizând faptul că în facilitatea europeană pentru redresare și reziliență au fost aprobate amendamentele sale prin care se recomandă alocarea a 10% pentru educaţie şi a 2% pentru sectorul cultural şi creativ. În județul Alba, sunt foarte mulți elevi care nu pot desfășura școala online din cauza lipsei de resurse materiale sau internet. Fondurile europene sunt surse viabile pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, achiziționarea de laptopuri sau tablete și pentru creșterea competențelor. De asemenea, și activitățile din sectorul cultural și creativ din județul Alba au fost grav afectate de efectele pandemiei.

„Parlamentul European a obţinut un acord istoric privind viitorul buget european. 1,8 trilioane de euro, incluzând şi planul de relansare economică, pentru priorităţile cetăţenilor europeni. Grupul nostru politic a solicitat şi a obţinut:

– triplarea bugetului pentru programul pentru sănătate;

– creşterea fondurilor pentru educaţie şi tineret cu 2,2 miliarde de euro;

– creşterea bugetului pentru cercetare cu 4 miliarde de euro;

– şi creşteri similare pentru programele în domeniul culturii, digitalizării, infrastructurii, agriculturii şi antreprenoriatului”, a explicat europarlamentarul social-democrat cifrele noului acord negociat de instituţiile europene.

Sprijinirea antreprenoriatului și mediului de afaceri ajută inclusiv la reducerea șomajului. În județul Alba, rata șomajului este mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit ultimelor date oficiale, în luna august 2020, la nivelul județului Alba, erau 5.590 de șomeri, rata șomajului fiind de 3,3%. În august 2019 un număr de 4.932 de persoane nu aveau un loc de muncă, șomajul fiind de 2,9%.

Pentru eurodeputatul român, aprobarea viitorului buget european şi a planului de relansare economică este doar primul pas. Acesta consideră că este important acum să ne asigurăm că resursele vor ajunge rapid la beneficiari, dar şi că noile reguli stabilite vor permite ca fondurile europene să fie gestionate în mod adecvat de România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare