Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Cosmina Mariș (USR PLUS): Trebuie să oprim imediat jafurile din pădurile României! (P)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cred că toată lumea este de acordul cu faptul că fondul forestier este unul dintre domeniile-cheie pentru care trebuie să luptăm, având foarte multe avantaje pentru om. Cu un procent de aproximativ 30% din suprafața țării împădurită, conform datelor de la Romsilva, România se află sub media țărilor din Uniunea Europeană.

Din păcate, continuăm să pierdem anual mari cantități de lemn și riscăm penalități importante pentru neimplementarea directivelor europene. Actualei clase politice care se află la putere nu i-a păsat de acest domeniu. Avem nevoie de o clasă politică capabilă și preocupată de păduri, astfel încât să putem administra performant acest domeniu. Avem nevoie de păduri pentru a asigura sănătatea cetățenilor țării noastre.

USR PLUS propune 3 principii esențiale în această problemă: poluatorul plătește, ierarhia măsurilor prioritate de gestionare a deșeurilor și circularizarea economiei, concretizată în maximizarea valorii adăugate a resurselor materiale și activități concertate pentru eficientizarea energetică și utilizarea energiei verzi. De asemenea, noi, cei de la USR PLUS, propunem creșterea suprafeței acoperite cu vegetație forestieră. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv solicităm dublarea ritmului anual de lucrări de regenerare, în mod special pe terenuri din afara fondului forestier, pentru a ajunge la o suprafață împădurită de 40% până în 2050. Din păcate, guvernele de până acum nu s-au preocupat prea mult de acest lucru și fondurile disponibile la ora actuală pentru lucrările de regenerare sunt insuficiente pentru a crește ritmul de împădurire în mod semnificativ, fiind necesară, de urgență, identificarea unor surse suplimentare.

În calitate de candidat pentru Senatul României, mă voi lupta pentru eliminarea fenomenului tăierilor ilegale și transparentizarea pieței lemnului, acest lucru fiind cel mai important obiectiv al USR PLUS pentru acest domeniu. Pentru a putea lupta împotriva mafiei pădurilor avem nevoie de lansarea DNA-ului Pădurilor și profesionalizarea instituțiilor juridice și a poliției pentru a limita infracțiunile de mediu. Am văzut cu toții zeci de camioane și trenuri încărcate cu lemn din pădurile noastre. Câteodată, parcă, pe șosele și pe calea ferată sunt mai mulți arbori decât prin păduri. Tăierile legale și pentru subzistență sunt în regulă, dar trebuie să oprim imediat jefuirea pădurilor!

Vreau să susțin înființarea unui fond special pentru împădurire în cadrul Administrației Fondului pentru Mediu, cu scopul atragerii de surse de finanțare suplimentare celor actuale pentru regenerarea pădurilor. Sumele strânse vor fi utilizate pentru: creșterea capacității de producție a puieților forestieri; crearea de pepiniere noi și extinderea celor existente; plantări și regenerări; extinderea perdelelor forestiere; întreținerea plantațiilor până la stadiul de masiv (trei-cinci ani). Colegii mei au analizat acest aspect și s-a stabilit că împăduririle trebuie să vizeze cam 500.000 hectare, din proprietate publică și privată.

Vom putea reuși toate aceste măsuri doar cu profesionalizarea administrației silvice. Pornim de la o reformă a Romsilva și restructurarea Regiei Naționale a Pădurilor prin separarea administrației silvice de activitățile de comercializare a masei lemnoase. De asemenea, este nevoie de introducerea unor criterii de performanță și etică profesională a personalului silvic.

Noi, echipa USR-PLUS, vom duce o politică pentru a limita poluarea din natură cu măsuri concrete în această direcție și vrem să avem cetățeni responsabili față de mediu și societate.

Cosmina Mariș,
Candidat USR PLUS pentru Senatul României

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, portal online https://ziarulunirea.ro, Cod unic de identificare: 11200021


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea