Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (USR-PLUS): Trebuie creat Ghidul Național de Funcționare, Redresare și Reziliență pentru HORECA, care să cuprindă reguli naționale general valabile pentru acest sector

Ziarul Unirea

Publicat

în

HORECA are nevoie de măsuri coerente pentru a traversa criza generată de pandemie!

De la tribuna Parlamentului României, am solicitat public autorităților care gestionează pandemia să reanalizeze modul în care se impun măsurile de prevenire a răspândirii corona-virusului, astfel încât să fie luat în considerare, la calcularea incidenței, și numărul de teste efectuate.

De asemenea am solicitat de urgență includerea angajaților din industria HORECA în categoriile cu prioritate la vaccinare. Nu în ultimul rând, se impune crearea Ghidului Național de Funcționare, Redresare și Reziliență pentru HORECA, un ghid care să cuprindă reguli naționale, general valabile pentru acest sector, dar și măsurile de sprijin și modul în care firmele pot aplica pentru obținerea lor.

Trebuie să ascultăm strigătul celor peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră și în alimentație publică. Acest sector a fost grav afectat de măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, iar sute de mii de oameni și familiile lor resimt din greu povara acestei crize. O afacere nu poate funcționa la nesfârșit cu lacătul pe ușă sau la capacitatea de avarie. Scenariul este previzibil: rostogolirea datoriilor, concedieri sau falimentul. Mii de firme din industria Horeca sunt acum în situația de a intra în incapacitate de plată, iar efectul va începe să fie vizibil în acest an. În 2021, specialiștii economici avertizează că rostogolirea datoriilor firmelor din industria Horeca se va resimți și în domeniile conexe, fiind afectați direct furnizorii acestora.

După anul 2020, radiografia economiei afectate de pandemie nu arată prea îmbucurător. Pandemia a afectat, anul trecut, în principal firmele mici și mijlocii. Cele mai multe dintre acestea s-au confruntat cu probleme serioase de cash-flow, în condițiile blocajului financiar și al imposibilității de a accesa credite bancare. Sondajele realizate pe piața bancară în această perioadă arată că 4 din 5 IMM-uri sunt nebancabile. Chiar dacă numărul dosarelor de insolvență a fost mai mic, impactul economic a crescut semnificativ.

Cifra de afaceri a companiilor care au deschis insolvențe anul trecut a atins 1 miliard de euro, cu 25% mai mare decât în 2019, iar valoarea activelor implicate se cifrează la 1,6 miliarde de euro, cu peste 30% mai mare decât în 2019. Cert este că, anul trecut, cele mai multe insolvențe au fost în HORECA.

Sunt toate premisele unui an în care economia va trece printr-o furtună, iar multe companii vor eșua în încercarea de a ajunge la liman.

O veste bună pentru sectorul HORECA este că Guvernul va acorda, potrivit unei noi ordonanțe de urgență, compensații de 1 MILIARD de lei firmelor din această industrie. Noutatea este că vor fi acordate compensații financiare tuturor firmelor care au avut pierderi și care vor aplica pentru a primi acest ajutor, fiind eliminat principiul „primul venit, primul servit”.

Totuși, trebuie să venim și cu alte măsuri pentru a permite acestor unități să funcționeze și să producă venituri pentru a putea trece de criză. Avem județe în care industria Horeca nu a mai funcționat de luni de zile la o capacitate aproape de normalitate. Culmea este că aceste județe sunt și cele în care autoritățile sanitare își fac treaba și testează populația. Sunt discrepanțe enorme de la câteva zeci de teste în unele județe, la sute sau peste o mie în județele fruntașe. În aceste condiții premiem județele codașe la depistarea și controlul virusului SARS COV 2 și pedepsim județele care testează. O situație similară este în Alba, unde avem aproape 100.000 de persoane testate, adică aproape 1 din 3 cetățeni ai județului. Această performanță este pedepsită cu scenariul roșu în Alba Iulia și în localitățile importante din județ, scenariu care impune restricții în special în domenii precum turism, alimentație publică și servicii.

Este extrem de important să tratăm cu seriozitate efectele pandemiei asupra industriei Horeca, fiind vorba de un impact pe care îl resimt peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră și în alimentație publică.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea