Comunicat de presă | ALDE a avut un congres extraordinar și își propune revenirea pe prima scenă politică a țării
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) își propune revenirea pe prima scenă politică a țării, iar congresul care s-a desfășurat sâmbătă, 22 octombrie, în Sala Sporturilor ”Concordia” (Chiajna), marchează o reorganizare și o nouă viziune care au ca scop ocuparea unui loc important pe scena politicii românești.
La Congres au participat un număr de 957 de delegați din toată țara. Din județul ALBA a participat o delagație formată din 20 membrii. Președintele ALDE ALBA, Ciprian Bogdan a fost validat de către Congres în funcția de membru în Biroul Politic Executiv cu rang de vice-președinte.
Conducerea partidului a fost validată prin votul a 942 delegați. S-au ales 3 co-președinti: Varujan Vosganian, Mircea Minea si Muhamad Murad, și de asemenea s-au votat secretarul general, si vice-președinții care vor lucra în echipă pentru revenirea proiectului politic ALDE în prim-plan. Este un proiect politic de anvergură fondat pe relaţia dintre libertate, democraţie şi prosperitate: ”Pentru a izbândi prin noi înșine, trebuie – întâi de toate – să fim noi înșine!”
ALDE considera ca o viziune liberală asupra societății românești este mai necesară ca oricând. În condițiile în care, într-o lume sfâșiată de conflicte, globalismul și-a dovedit vulnerabilitățile, rolul națiunilor se dovedește, în continuare, deosebit de important. Națiunea română își are, în acest context, rolul distinct în concertul națiunilor, și, de asemenea, propria misiune într-o Europă unită. Ceea ce înseamnă, în primul rând, că trebuie să ne asumăm un destin propriu, ca expresie a suveranității naționale.
”ALDE, ca partid de sorginte liberală, este un promotor al libertății, sub toate aspectele ei. În timpul comunismului, aveam libertatea de a gândi. Lipsită, însă, de celelalte dimensiuni ale libertății, libertatea de a gândi o resimțeam ca pe o suferință. După 1990, am căpătat libertatea de a ne exprima gândurile, de a vorbi. Adesea, această libertate a fost exercitată în exces, încât mulți dintre noi vorbeau fără să mai aibă timp să și gândească. A venit timpul să urcăm o nouă treaptă a libertății, să dovedim că între timp ne-am educat să fim liberi și anume să avem libertatea de a schimba!”
Principalul obiectiv politic al ALDE este acela de a pune în operă un sistem instituţional centrat pe respectarea drepturilor individuale, precum şi dezvoltarea unei comunităţi politice naţionale organizate în cadrul european mai larg, potrivit principiilor libertăților civile, politice și economice, precum și ale justiției și solidarităţii sociale.
ALDE își asumă, într-o sinteză doctrinară, valorile dreptei democratice. În această sinteză, precumpănitoare este dimensiunea liberală, transmite ALDE, prezentând și valorile liberalismului pe care le reafirmă:
– Liberalul respectă şi cultivă libertatea, proprietatea privată, piaţa liberă, concurenţa şi libera iniţiativă ;
– Libertatea este suportul acţiunii Libertatea, în forma individuală şi spontană, cunoaşte o singură limită: dreptul şi libertatea celorlalţi ;
– Liberalul acceptă şi cultivă dreptul la diferenţă ;
– Liberalul are încredere în om şi în raţionalitatea lui. În acest fel, liberalismul este o formă de
– Statul este şi rămâne “un rău necesar”. El este reglator şi supraveghetor, nu actor părtinitor şi corupt. Statul are ca scop eliminarea sărăciei şi nu fructificarea ei populistă;
– Liberalul respinge iluziile de tip socialist. Socialismul caută să limiteze bogăţia;
– Liberalismul caută să limiteze sărăcia. Socialismul vrea să distrugă interesul privat; – Liberalismul vrea să apere interesele private în singurul mod sigur şi drept în care pot fi apărate, şi anume prin împăcarea lor cu drepturile publice. Socialismul vrea să îngrădească iniţiativa; liberalismul vrea să elibereze iniţiativa de limitările privilegiilor şi preferinţelor;
– Liberalul este potrivnic colectivismului şi totalitarismului. Astfel, liberalul este, esențialmente, un democrat.
”Clasa politică a rămas datoare națiunii române”
Statisticile spun că economia României are, în prezent, o evoluție crescătoare. Dar creșterea economică se datorează într-o măsură prea mare consumului. În perioada care urmează resursele creșterii trebuie să fie mai ales investiționale. Dacă în numeroase domenii capitalul străin a devenit preponderent, este momentul să oferim capitalului românesc oportunități de dezvoltare, astfel încât inițiativa locală să fie stimulată, iar noua generație de întreprinzători români să se simtă la ea acasă în România.
”În același timp, însă, trebuie să existe un raport just între dezvoltarea economică şi coeziunea socială, cultivarea spiritului întreprinzător trebuie să contribuie la prosperitatea de ansamblu a societății românești. Prosperitatea economică nu trebuie căutată doar în paginile Monitorului Oficial, ci și în calitatea vieții, în modul în care cetățenii îmbină orizontul pe termen scurt, cu cel pe termen mediu și lung în proiectele personale, în starea de bine și încrederea în viitor.
Faptul că majoritatea românilor consideră că țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită, iar imboldul de a părăsi țara încă persistă sunt dovezile că în privința standardului de viață și al contractului social, clasa politică a rămas datoare națiunii române”, precizează reprezentanții partidului.
– Viziunea liberală a dezvoltării economice, bazate pe economia de piață, se asociază celei privind coeziunea socială. Astfel, construcţia instituţională se bazează pe principiul subsidiarităţii. Conform acestui principiu, statul şi comunităţile locale renunţă la preluarea unor sarcini ce pot fi îndeplinite de cetăţeni sau de comunităţi mai mici. Ceea ce un cetăţean poate realiza la fel de bine singur,în familie şi în colaborare cu alţii,i se poate lăsa în seamă.
– Politica socială se întemeiază pe principiul solidarităţii.
”Într-o formă simplă, solidaritate înseamnă preluarea de către comunitate sau, după caz, de către stat, a riscurilor pe care persoana nu le poate, singură, înfrunta. În viziunea noastră, solidaritatea şi subsidiaritatea se îmbină într-o concepţie unitară, ce are în vedere descentralizarea, sporirea rolului comunităţilor locale, o politică socială activă, precum şi creşterea siguranţei persoanei”.
– Parteneriatul social este în strânsă legătură cu subsidiaritatea şi cu solidaritatea.
”Dacă în ceea ce priveşte solidaritatea e vorba de suplinirea unui deficit de responsabilitate, anume protejarea unor categorii vulnerabile de către categoriile active, iar în ceea ce priveşte subsidiaritatea e vorba de delegarea de responsabilitate, în ceea ce priveşte parteneriatul, se pune problema cumulării de responsabilitate, susținerea reală a societății civile ca parte integrantă a actului politic și a mecanismului decizional, partenerii sociali fiind, prin informare şi consultare, parte a procesului decizional”
Președinte ALDE ALBA
Ciprian Bogdan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]