Comunicat de presă| Adevărata reformă politică în România: mai puțini parlamentari și alegerea primarilor în două tururi (P)
Din primul moment în care am început să activez în politică am știut că democrația este singura care asigură legătura reală dintre stat și cetățenii săi.
Am văzut cu tristețe cum „marile partide” au decis să se îndepărteze de oameni și să răspundă unor „clientele tradiționale”, iar din acest punct de vedere nu este o mare diferență între ele. Dreptul de vot este legătura esențială dintre un cetățean și un stat democratic. Totuși, în momentul actual, exercitarea acestui drept este îngreunată în România prin reglementări menite să păstreze la putere aceleași forțe politice.
Pe de altă parte, noi, cei din USR PLUS, susținem schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice. Credem că este nevoie de: limitarea numărului de parlamentari, alegerea primarilor prin vot majoritar („alegerea în două tururi”), creșterea reprezentării românilor din diaspora, vot prin corespondență și vot electronic. Vrem implementarea unor soluții necesare și care există deja în democrațiile puternice, astfel încât România să devină o țară a cetățenilor, și nu a politicienilor.
Să nu uităm: românii au decis prin referendum, necesitatea limitării numărului de parlamentari la 300. A propus acest lucru, într-un moment politic când își pierdea influență, un partid care acum nu mai există în mod oficial; iar liderul „de facto” de atunci este în altă tabără. Este necesar să înțelegem că scăderea numărului de parlamentari nu presupune o mai slabă reprezentare a cetățenilor. Ideea de bază este aceea de a determina partidele să trimită în Parlament cei mai competenți membri, renunțând la punerea pe locuri eligibile a unor candidați doar ca răsplată pentru activitatea din partid.
Dar, actualul sistem electoral favorizează și altfel vechile partide. Și mă refer la modul în care este ales primarul unei localități. Să nu uităm că PSD a propus acest sistem nefast, prin care cel care obține cele mai multe voturi, chiar dacă nu și o majoritate a acestora, devine primar. Astfel, partidele mari și-au creat un electorat dependent de ele prin poziții în administrația locală. Iar unele profită în anii electorali și am văzut în acest an ce migrație de primari a fost. Mai mult, cum putem considera că un edil este reprezentativ când, în fapt, mai puțin de 20% din populația unei localități îl votează? Avem nevoie de revenirea la organizarea în două tururi a alegerilor, astfel încât să ne asigurăm că o majoritate a votanților a optat pentru primarul ales.
Mai trebuie să avem în vedere un aspect important. Noi estimăm că aproape patru milioane de români locuiesc în afara granițelor țării, dar diaspora are cel mai mic număr de reprezentanți în Parlamentul României. Așa cum ne bazăm pe acei români pentru banii pe care adesea îi trimit acasă, trebuie să le asigurăm și o bună reprezentare în deciziile luate în țară. Și, tot pentru ei, dar și pentru cetățenii țării, trebuie extins votul prin corespondență și trebuie introdus votul electronic. În prezent, doar românii din diaspora pot vota prin corespondență. Chiar dacă acum este dificilă identificarea unor sisteme informatice complet sigure pentru administrarea unui proces atât de important precum cel de vot, suntem obligați să facem acest pas cu hotărâre.
În calitate de viitor parlamentar ce va reprezenta județul Alba în Senatul României, voi ține legătura foarte atent cu cetățenii. Am văzut că, atunci când votează la alegerile locale, parlamentare sau europarlamentare, oamenii sunt forțați să aprobe o listă propusă de către partidul preferat. Și pe lista respectivă, de multe ori, sunt oameni care poate că nu sunt în vederea publicului larg, sau cei considerați mai buni sunt pe locuri neeligibile. Oamenii mi-au spus clar că doresc să poată indica exact partidului candidatul care ar trebui să fie ales cu prioritate. Noi, la USR PLUS, propunem ca fiecare votant să poată realiza propria ierarhie a candidaților, în interiorul listei partidului pe care îl susține, generând competiție și în interiorul partidelor, nu doar între partide.
Pentru că această țară trebuie să fie condusă de oameni competenți!
În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!
Adrian SIMION,
Candidat USR PLUS pentru Senatul României
Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, portal online https://ziarulunirea.ro, Cod unic de identificare: 11200021
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!